Akkoord in federale regeringsonderhandelingen geeft nieuwe richting

31 januari 2025
De gesprekken rond een nieuwe federale regering lijken in een beslissende fase te zijn beland. Politieke kopstukken verzamelen sinds woensdag in de Koninklijke Militaire School in Brussel. Daar werken vijf onderhandelde partijen aan een gezamenlijk regeerakkoord, met Bart De Wever als formateur. De sfeer bleef lang gespannen. Toch duiken er nu positieve signalen op dat de partijen een akkoord hebben over een uitgebreide sociaal-economische nota.
Aan het einde van de avond wordt Bart De Wever in het Koninklijk Paleis in Brussel verwacht. Hij zal Koning Filip vermoedelijk melden dat er een doorbraak is rond de vorming van een nieuwe federale regering. Er is nog geen officiële bevestiging, maar het paleis houdt zich klaar voor een mogelijk historisch moment.
Voortgang na intens overleg
De onderhandelingen verliepen moeizaam. Partijvoorzitters zaten in wisselende samenstellingen rond de tafel. Zij bespraken wijzigingen in pensioenen, werk en belastingen. Ook bleef de vraag of sterkere schouders meer moeten bijdragen aan de financiering van het sociaal stelsel een heikel punt. Sommige onderhandelaars toonden zich eerder op de dag ontevreden over het compromis. Toch kwam er een doorbraak toen enkele percentages en vrijstellingen werden herschikt.
Ondertussen werd online een foto gedeeld waarop te zien is dat alle partijleiders nog samen zijn. Zij buigen zich nu over zogenoemde ethische thema’s. Daaronder vallen onderwerpen als abortus en regelingen bij vergevorderde ziekte. De kans bestaat dat sommige van deze kwesties vrij in het parlement zullen worden behandeld.
Laatste obstakels
Ethische vraagstukken zijn niet onbelangrijk voor enkele partijen. Zij willen duidelijke afspraken om hun achterban te overtuigen. Daarnaast volgt de komende dagen nog overleg over de samenstelling van de ministerploeg. Niet alle namen liggen al vast. Ook die verdeling kan nog spanningen veroorzaken.
Toch heerst er bij de onderhandelaars een gevoel van opluchting. De sociaal-economische nota was het grootste struikelblok. Nu dat deel klaar lijkt, durven velen te hopen dat de laatste horden snel genomen worden.
Verwachte aankondiging bij de koning
Bart De Wever had rond 18.00 uur al in het paleis kunnen zijn, maar dat lukte niet vanwege nieuwe discussiepunten. Er werd gevreesd voor een nieuwe breuk, maar de situatie keerde. De verwachting is dat hij in de late avond bij Koning Filip arriveert. Daar presenteert hij naar alle waarschijnlijkheid het akkoord voor de nieuwe federale regering.
Als de koning dat goedkeurt, volgt de officiële voorstelling van het regeerakkoord. Daarna beslissen de verschillende partijcongressen. Pas wanneer zij groen licht geven, kan De Wever officieel premier worden. Toch is de sfeer hoopvol. Politieke waarnemers noemen dit een belangrijk hoofdstuk in de recente geschiedenis, omdat Bart De Wever lang buiten beeld bleef voor zo’n functie.
Meer stappen voor de nieuwe regering
Zodra het akkoord is afgeklopt, duikt de vraag op welke namen in de regering komen. Partijleden zullen zich uitspreken op congressen of via interne stemmingen. Ook de liberalen, christendemocraten en socialisten hebben hun eigen achterban. Daar moeten de onderhandelaars tekst en uitleg geven over de afspraken.
Deze onderhandelingen duurden maanden. Meerdere pogingen liepen vast. Nu ziet het ernaar uit dat de coalitie een nieuw pad inslaat, waarbij economie en sociale maatregelen in balans komen. Bart De Wever benadrukt in eigen kringen dat er genoeg tegemoetkomingen zijn gedaan aan verschillende gevoeligheden. Het definitieve akkoord wordt binnen enkele dagen openbaar gemaakt.