Nieuw stadhuis van Roeselare markeert mijlpaal in uitbreiding van warmtenet

Roeselare, 21 mei 2024 – Dinsdagmorgen werd het nieuwe stadhuis van Roeselare officieel aangesloten op het warmtenet. Deze symbolische handeling in de kelder van het nieuwe stadhuis markeert een belangrijke uitbreiding van het warmtenet in het stadscentrum. Bij de ceremonie waren vertegenwoordigers van de Stad Roeselare, MIROM en enkele partners aanwezig.

Roeselare als pionier in duurzame energie

Roeselare loopt voorop in de integratie van duurzame energiebronnen. Het Warmtenet Roeselare, actief sinds 1986, beslaat meer dan 20 kilometer en voorziet ongeveer 60 organisaties en een woonwijk van 50 woningen van warmte via ondergrondse leidingen. Het netwerk wordt gevoed door de warmte die vrijkomt bij de verbranding van restafval in de MIROM-verbrandingsoven. Jaarlijks wordt zo’n 65.000 ton restafval omgezet in energie, die wordt gebruikt voor elektriciteitsproductie en vooral voor het leveren van warmte aan het warmtenet.

Cruciale rol van warmtenet in klimaatprogramma

Binnen het klimaatprogramma van de Stad Roeselare is de transitie van aardgas naar duurzame warmtevoorziening een speerpunt. Het Warmtenet Roeselare speelt hierin een cruciale rol, naast andere oplossingen zoals warmtepompen. Dankzij een nauwe samenwerking tussen de Stad Roeselare en MIROM zijn er succesvolle uitbreidingen van het warmtenet gerealiseerd. De meest recente uitbreiding, de “centrumtak”, was een belangrijke stap waarbij het nieuwe stadhuis als grootafnemer van warmte fungeerde.

Historische panden aangesloten op warmtenet

Met de nieuwe uitbreiding zijn verschillende historische panden aangesloten op het warmtenet, waaronder de 16de-eeuwse Sint-Michielskerk en het 17de-eeuwse deel van het stadhuis. Deze gebouwen, die moeilijk energiezuinig te maken zijn, profiteren nu van de hoge temperatuur van het warmtenet, dat behoort tot de weinige in Vlaanderen die water leveren met een temperatuur hoger dan 75 °C. Ook de residenties ’t Keerhof, ’t Goed en Sint-Michiel zijn aangesloten, met het Klein Seminarie aan de Botermarkt als voorlopig eindpunt van deze uitbreiding.

Innovatie: warmtenet dat ook koelt

Een unieke toevoeging aan het warmtenet van Roeselare is de mogelijkheid om niet alleen te verwarmen, maar ook te koelen. Het nieuwe stadhuis, het meest duurzame gebouw van Roeselare, zal in de zomer gebruik maken van absorptiekoelmachines om restwarmte om te zetten in koeling. Dit vermindert de belasting op het lokale elektriciteitsnet aanzienlijk.

Contactinformatie betrokkenen

Voor verdere informatie over het project kunnen de volgende personen worden gecontacteerd:

Nathalie Muylle, Schepen van Omgevingsvergunningen en stadsontwikkeling, bereikbaar op 0476 46 61 50 of nathalie.muylle@roeselare.be.

Stefaan Van Coillie, Schepen van Financiën en Mobiliteit, bereikbaar op 0498 88 84 61 of stefaan.vancoillie@roeselare.be.

Francis Debruyne, Schepen van Land- en tuinbouw en waterhuishouding, bereikbaar op 0477 36 32 45 of francis.debruyne@roeselare.be.

Michèle Hostekint, Schepen van Natuur, Wonen en Klimaat, bereikbaar op 0498 53 72 69 of michele.hostekint@roeselare.be.

Het originele onbewerkte persbericht, kan je hieronder vinden

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com