Debat over wegen en herlokalisatie van school in Diksmuide

29 januari 2025

Vroege beslissing zonder definitieve plannen

Op de gemeenteraad van maandag 27 januari in Diksmuide werd een belangrijk punt besproken over de herinrichting van de wegen. Geert Geert Mabesoone (Vlaams Belang) uitte zijn bezorgdheid over de timing van dit dossier. Hij stelde dat het vreemd is dat de plannen al ter goedkeuring voorlagen, terwijl er nog geen definitieve beslissing was genomen over de herlokalisatie van de school. Volgens hem wordt er een deur gesloten zonder dat er een nieuwe geopend is.

Daarnaast wees hij op het ontwerp van de herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS). Hierin wordt de site bestempeld als een strategische zone voor het stadscentrum. Dit plan is echter nog verre van afgerond en in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Centrum komt deze strategische zone niet voor. Geert Mabesoone stelde dat het stadsbestuur met een eenvoudige verkaveling bestaande uit twee loten en een aantal voorschriften hetzelfde doel lijkt te willen bereiken.

Gebrek aan openbare discussie en toekomstvisie

Volgens Geert Mabesoone is er nooit een publieke discussie gevoerd over de invulling van de site. Hij betwijfelt of de bouw van appartementen de juiste oplossing is en vraagt zich af of er niet eerder nood is aan woningen voor senioren of jonge gezinnen. Hij vergeleek het project met een eerdere ontwikkeling op de Vandromme-site, waar een geplande stadsvernieuwing faalde. Hij uitte zijn twijfels over de slaagkansen van het huidige project, dat zich op slechts vijftig meter afstand bevindt.

Juridische en infrastructurele bezwaren

De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om te beslissen over de wegeninfrastructuur. Volgens Geert Mabesoone bevat de huidige beslissing echter lacunes. Hij verwijst naar artikel 31 van de wetgeving, waarin staat dat de gemeenteraad zich moet uitspreken over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg en eventuele voorwaarden kan opleggen. In het voorstel tot beslissing wordt hier niet expliciet naar verwezen.

Het plan voorziet in een nieuwe ontsluitingsweg die deels bestemd is voor gemotoriseerd verkeer en deels voor een plein en groenzone. Door deze realisatie wordt het openbaar domein van de stad met ruim 62 are uitgebreid, wat neerkomt op een zesde van de totale oppervlakte van het project.

Eerdere bezwaren en aanpassingen

Geert Mabesoone wees erop dat de plannen nauwelijks verschillen van de versie die in november 2021 werd besproken. Destijds had ingenieur-architect Bert Laridon ernstige bedenkingen en koppelde hij de wegenis aan het bouwproject. Nu hij deel uitmaakt van de meerderheid, is Geert Mabesoone benieuwd naar zijn huidige standpunt.

Op basis van een ingediend bezwaarschrift werd een deel van de last overgedragen aan het openbaar domein van de Stovestraat. Zo kan er indien nodig een mindervalidenparking worden voorzien. Daarnaast biedt de gelijkvloerse bouwlaag ruimte voor handelsactiviteiten. De weg die in de plannen staat, heeft echter een breedte van slechts vier meter, wat vragen oproept over de verkeersdoorstroming.

Erfgoed en sociale veiligheid

De plannen voorzien ook in de overdracht van de bestaande collegemuur in de Stovestraat naar de stad. Deze muur maakt deel uit van het bouwkundig erfgoed, maar heeft volgens Geert Mabesoone geen functie meer binnen de nieuwe stedelijke inrichting. Hij stelt voor om deze te slopen en de ruimte in te richten als een open pleintje. Dit zou de straatbeleving verbeteren en het groen toegankelijker maken voor de omliggende bewoners.

Daarnaast merkte hij op dat de inrichting van een centrale ontmoetingsplek veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De tekst vermeldt dat het pleintje uitnodigend zal zijn voor passanten en buurtbewoners. Volgens Geert Mabesoone zou deze ruimte in de avond en nacht echter een ongewenste aantrekkingskracht kunnen uitoefenen. Hij pleitte daarom voor cameratoezicht, zoals dat reeds gebeurt in de Wilgendijk. Bovendien stelde hij dat straatverlichting nodig is om de doorsteek naar de Wilgendijk veiliger te maken.

juridische onduidelijkheden en herziening nodig

In de voorgestelde beslissing worden drie artikels voorzien. Artikel één behandelt de ingediende bezwaren en ingewonnen adviezen, maar het is niet meteen duidelijk dat de gemeenteraad zich hierover moet uitspreken. Artikel twee betreft de principiële goedkeuring van de zaak van de wegen, maar bevat geen expliciete goedkeuring van het rooilijnplan. Artikel drie handelt over de kosteloze grondafstand, zonder dat expliciet wordt vermeld dat de gemeenteraad akkoord gaat met deze afstand.

Volgens Geert Mabesoone beantwoorden deze artikels slechts gedeeltelijk aan de wettelijke eisen van artikel 31 van het decreet over de omgevingsvergunning. Hij pleitte ervoor om het voorstel te herbekijken en stelde voor om de collegemuur te slopen, zodat het nieuwe pleintje volledig wordt geïntegreerd in het openbaar domein. Dit zou de bewoners van de Stovestraat ten goede komen en de leefbaarheid van de omgeving verbeteren.

Foto Google Street View