Dit zijn de punten van het Vlaams Belang Diksmuide: sociale en ruimtelijke kwesties op de agenda


29 april 2025

Tijdens de raadszitting van maandag 28 april 2025 in Diksmuide bracht Vlaams Belang verschillende agendapunten naar voren die zowel sociale als ruimtelijke kwesties raken. Van een pleidooi voor een strenger OCMW-beleid tot de partiële herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) en infrastructurele zorgen in Oostkerke: de discussies waren stevig en de vragen talrijk.

Een strenger OCMW-beleid in Diksmuide

De instroom van mensen die niet zelfstandig in hun levensbehoeften kunnen voorzien, neemt in Diksmuide snel toe. Oorzaken zoals ziekte, drugs- of alcoholproblemen, taalbarrières en sociaaleconomische verschillen spelen een grote rol. Veel van deze mensen ontvangen steun in de vorm van een leefloon, huurwaarborg, installatiepremies, energietoelagen of sociale huisvesting. Een raadslid van Vlaams Belang stelde dat het huidige OCMW-beleid te tolerant is, wat een aanzuigeffect creëert. Mensen kiezen volgens hem eerder voor Diksmuide dan voor steden zoals Kortrijk of Aalter, waar strenger beleid wordt gevoerd door respectievelijk een N-VA-voorzitter van het Bijzonder Comité en een CD&V-burgemeester. Vlaams Belang pleit voor een ontradend beleid, met meer controle, opvolging en sancties binnen de bestaande wetgeving, zoals striktere toepassing van Geïndividualiseerde Projecten voor Maatschappelijke Integratie en controles op vermogen in het buitenland.

Discretionaire ruimte van sociaal werkers

Sociaal werkers in Diksmuide hebben een zekere vrijheid in hun beslissingen, ook wel discretionaire ruimte genoemd. Deze ruimte verschilt per organisatie: de jure, vastgelegd in wetten en regels, is overal gelijk, maar de facto varieert ze sterk. Sommige sociaal werkers gebruiken hun vrijheid om cliënten toegang te geven tot hulp die ze wettelijk niet zouden krijgen. Hoewel zij een cruciale rol spelen in de ondersteuning, bepaalt de Raad voor Maatschappelijk Welzijn het beleid, dat vervolgens door het Vast Bureau wordt uitgevoerd. Vlaams Belang wees erop dat Diksmuide onvoldoende gebruikmaakt van instrumenten om misbruik te voorkomen, zoals het rigoureus toepassen van taalvereisten bij sociale huisvesting.

Partiële herziening van het GRS: GECORO-advies

De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) in Diksmuide gaf een voorwaardelijk gunstig advies over de partiële herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS), op voorwaarde dat alle opmerkingen in hun advies worden verwerkt. Eerder gaven zowel de deputatie als de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (PROCORO) een formeel ongunstig advies. Vlaams Belang benadrukte op 28 april 2025 dat het plan grondig herzien moet worden om een definitieve weigering door de deputatie te vermijden. Vragen werden gesteld over de opdracht aan studiebureau Arcadis voor deze herwerking, de termijn waarin dit kan gebeuren, en of een nieuw openbaar onderzoek zal volgen. Er werd ook gewezen op eerdere onregelmatigheden bij de bekendmaking van het openbaar onderzoek, een punt dat door de GECORO volgens Vlaams Belang niet voldoende werd aangepakt.

Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen

Het ontwerp van het provinciaal Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen werd op 28 april 2025 besproken. Vlaams Belang stelde vast dat het schepencollege dit advies zelf opstelde zonder inbreng van adviesraden zoals de GECORO of de stedelijke milieuraad. Een informatieavond in het Esenkasteel, georganiseerd door de provincie, trok weinig burgers door gebrekkige communicatie van de stad. Het advies legt nadruk op landbouw, met aandacht voor een landbouwtoets en vragen over zonevreemde functiewijzigingen. In het kader van hernieuwbare energie werd gepleit tegen zonnepanelenvelden, zoals in de Put van Nieuwkapelle, om historische landschappen en ecologische waarden te beschermen. Het ontbreken van een actieplan van de Taskforce Weerbare Westhoek, bedoeld om overstromingen te voorkomen, werd eveneens aangekaart. Vlaams Belang betreurde het gebrek aan visie over economische activiteiten en levendige dorpskernen.

Onthardingsacties en burgerparticipatie

Het jaarrapport van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in Diksmuide bracht onthardingsacties ter sprake, specifiek het uitbreken van voetpaden om droogte te bestrijden. Deze acties kostten 1,8 miljoen euro, 88 procent van het budget. In meerdere wijken, zoals de verkaveling Vandeweghe, leidde dit tot ontevredenheid onder bewoners door een gebrek aan participatie. Bewoners werden vaak pas laat geïnformeerd via een brief, terwijl het pact participatie voorschrijft. Vlaams Belang stelde op 28 april 2025 vragen over een stadsbreed onthardingsplan, de betrokkenheid van de milieuraad, de doelstellingen voor ontharding, en hoe burgers worden geïnformeerd over acties op privaat domein.

Infrastructuur en parkeerproblemen in Oostkerke

In Oostkerke zorgen nutswerken voor overlast en parkeerproblemen. Hoewel een stappenplan werd beloofd, verlopen de werken chaotisch, met steeds minder parkeerplaatsen. Een tijdelijk alternatief op het Veerleplein werd verboden vanwege de beschermde status van het plein, zonder dat de stad een ander alternatief aanbood. In het najaar starten rioleringswerken, gevolgd door vernieuwing van de straten. Vlaams Belang uitte op 28 april 2025 zorgen over een eenzijdig parkeerverbod in de Oostkerkestraat, voorgesteld om bussen van De Lijn te faciliteren, ondanks de beperkte busfrequentie. Ook de bloembakken in de Lettenburgstraat, bedoeld als snelheidsremmers, vormen volgens bewoners een gevaar voor landbouwverkeer. Vlaams Belang vroeg om het stappenplan te respecteren, dubbelzijdig parkeren te behouden, en de bloembakken te vervangen door een trajectcontrole.

Een oproep tot actie

Vlaams Belang Diksmuide maakte op 28 april 2025 duidelijk dat er werk aan de winkel is. Met een pleidooi voor een strenger OCMW-beleid, kritische vragen over ruimtelijke plannen en aandacht voor lokale problemen in Oostkerke, roepen ze het stadsbestuur op om actie te ondernemen. De raadszitting bracht pijnpunten aan het licht die om een oplossing vragen.

Bronnen:

  • OCMW-raad Agendapunt 3 OCMW-beleid, 28 april 2025
  • GR Agendapunt 8 Partiële herziening GRS Advies van de Gecoro, 28 april 2025
  • GR Agendapunt 9 Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen, 28 april 2025
  • GR Agendapunt 10 Lokaal Energie en Klimaatpact, 28 april 2025
  • GR Agendapunt 21 Oostkerke, 28 april 2025

Andy Vermaut