Driehoeksoverleg in Roeselare om overlast aan te pakken
Op 16 september 2024 vond er in Roeselare een belangrijk driehoeksoverleg plaats tussen de lokale besturen van Roeselare, Izegem en Hooglede, de politiezone RIHO en het parket van West-Vlaanderen. Het doel was om gezamenlijk de overlastproblematiek in de regio te bespreken en een strengere aanpak te ontwikkelen.
Strijd tegen overlast en drugs
Burgemeester Kris Declercq van Roeselare nam het initiatief voor dit overleg. Hij benadrukte het belang van een intensievere gerechtelijke aanpak. “De politie doet al uitstekend werk, maar de strijd tegen overlast en drugs vraagt om nog meer gerichte acties. We geven niet op,” aldus Declercq.
Sinds begin september hebben de politieteams van de zone RIHO toestemming om systematische identiteitscontroles uit te voeren. Deze maatregel loopt tot 6 oktober 2024 en is gericht op het waarborgen van de openbare orde. De controles vinden plaats binnen een zorgvuldig afgebakend gebied, waaronder onder andere de Mandellaan, Ooststraat en Stationsdreef vallen. Deze acties zijn bedoeld om overlast te voorkomen en de veiligheid in de stad te waarborgen.
Maatregelen ter versterking van de veiligheid
Naast de identiteitscontroles zijn er andere maatregelen getroffen om de veiligheid in Roeselare te verhogen. Zo is het aantal bewakingscamera’s uitgebreid naar 165, met als laatste toevoeging camera’s op het Munitieplein. Er wordt ook extra toezicht gehouden door politieteams en private bewakingsdiensten.
Sinds begin 2024 zijn er tal van successen geboekt, waaronder de arrestatie van 10 drugskoeriers, 7 inbeslagnames van voertuigen en 11 opgelegde plaatsverboden. Ook zijn er drie uithuiszettingen uitgevoerd. Bovendien is de hulpverlening vergroot. Het aantal straathoekwerkers is uitgebreid van drie naar vijf en de drugshulpverlening van Kompas heeft extra middelen ontvangen, met steun van de stad Roeselare.
Burgers worden aangespoord om verdachte situaties te melden via de daarvoor beschikbare kanalen. Voor dringende meldingen kunnen inwoners direct contact opnemen met de politie via het noodnummer 101. Niet-dringende zaken kunnen online worden gemeld via de website van de politiezone RIHO.
Veiligheid rond het stationsplein
Het stationsplein van Roeselare is een belangrijke plek voor pendelaars, scholieren en toeristen. Dit kan echter soms leiden tot spanningen. Om deze overlast tegen te gaan, zijn verschillende maatregelen genomen. De inzet van politie en gemeenschapswachten is verhoogd en er zijn nieuwe plaatsverboden ingevoerd om de rust op het plein te herstellen.
De stad werkt nauw samen met de NMBS om de netheid in en rond het stationsgebouw te verbeteren. Er wordt dagelijks schoongemaakt en er is geïnvesteerd in een 24/7 badgeticketing systeem, wat de toegang tot de parking beperkt tot houders van een geldig parkeerbewijs.
Oproep voor federale steun
In een brief aan federaal formateur Bart De Wever dringt burgemeester Kris Declercq aan op meer juridische middelen om de overlast en drugshandel effectief aan te pakken. Hij pleit voor een strengere toepassing van snelrecht en uitbreiding van de bevoegdheden van burgemeesters, zoals in Nederland gebruikelijk is. Volgens Declercq heeft de lokale overheid te weinig instrumenten om de situatie adequaat aan te pakken. Hij vraagt om meer middelen voor justitie en politie, alsook om een drugscommissaris voor centrumsteden.
Succesvolle aanpak van veiligheid
De stad Roeselare boekt al resultaat met haar driesporenbeleid van preventie, sensibilisering en handhaving. Dit is terug te zien in de daling van overlastincidenten en andere gerechtelijke feiten. Toch blijft de omgeving van het station gevoelig voor diefstal, met name fietsendiefstal. Daarom wordt er blijvend ingezet op diefstalpreventie.
De verschillende initiatieven, van verhoogd toezicht tot het verdubbelen van aangiftecapaciteit, tonen aan dat veiligheid een absolute prioriteit is voor de stad Roeselare.