Europol’s strijd tegen misdaad en terreur

Den Haag, 28 mei 2024

Wat begon als een kleine Europese drugsunit in 1994, is uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 1.700 medewerkers en 295 verbindingsofficieren, allemaal werkend in Den Haag met één gemeenschappelijk doel: Europa beschermen tegen ernstige georganiseerde misdaad en terrorisme.

Remarkabele evolutie van Europol

In de afgelopen kwart eeuw heeft Europol zich opmerkelijk ontwikkeld. Volgens Catherine De Bolle, de uitvoerend directeur van Europol, heeft de organisatie zich voortdurend aangepast aan de veranderende landschappen van georganiseerde misdaad en terrorisme. Deze evolutie heeft van Europol een hoeksteen van Europese veiligheid en samenwerking gemaakt.

Essentiële samenwerking

Ylva Johansson, de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, benadrukt dat de samenwerking tussen politiediensten essentieel is voor het ontmantelen van criminele netwerken en het bestrijden van terrorisme. Tijdens haar ambtstermijn zijn sterkere middelen geïntroduceerd om de Europese burgers beter te beschermen.

Belangrijke mijlpalen

Door de jaren heen heeft Europol verschillende belangrijke mijlpalen bereikt:

1993: Europol Drugs Unit wordt opgericht door een ministeriële overeenkomst en start zijn operaties in 1994 in Den Haag, Nederland.

2001: Ondertekening van de eerste samenwerkingsovereenkomsten met niet-EU-lidstaten (IJsland en Noorwegen).

2010: Europol wordt een volledige EU-agentschap.

2011: Eerste jaarlijkse Europese Politiechefsconventie (EPCC).

2013: Opening van het European Cybercrime Centre bij Europol (EC3).

2016: Oprichting van het European Counter Terrorism Centre (ECTC) bij Europol.

2016: Lancering van de Europe’s Most Wanted Fugitives-website.

2016: Inzet van gastofficieren naar hotspots in Griekenland en Italië.

2019: Europol krijgt de opdracht van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van alle EU-lidstaten om een Innovatielab te creëren ter ondersteuning van de rechtshandhavingsgemeenschap op het gebied van innovatie.

2020: Europol ondersteunt onderzoekers in Frankrijk en Nederland bij het blokkeren van het illegale gebruik van EncroChat versleutelde communicatie door grootschalige georganiseerde misdaadgroepen.

2020: Lancering van het European Financial and Economic Crime Centre (EFECC).

2020: Europol breidt zijn wereldwijde bereik uit; voor het eerst overtreffen Europol’s overeenkomsten met derde landen die met EU-lidstaten.

2021: Europol ondersteunt onderzoekers in België, Frankrijk en Nederland bij het blokkeren van het illegale gebruik van Sky ECC versleutelde communicatie door grootschalige georganiseerde misdaadgroepen.

2022: Lancering van de Digital Forensics Unit, wat de mogelijkheid van Europol om lidstaten te ondersteunen bij het verwerken en analyseren van digitaal bewijs aanzienlijk vergroot.

2024: Meer dan 3.000 wetshandhavingsinstanties uit meer dan 70 landen en internationale entiteiten zijn via SIENA verbonden met Europol.

2024: Europol benoemt zijn eerste Artificial Intelligence Officer om de adoptie van geavanceerde AI-technologieën te sturen en ervoor te zorgen dat deze naadloos aansluiten bij de missie van de organisatie, evenals sterke gegevensbeschermingsmaatregelen.

Een jaar vol vieringen

Het jubileumjaar werd afgetrapt op 28 mei met de EU versus Crime-conferentie, georganiseerd door Europol en de Europese Commissie. Catherine De Bolle en Ylva Johansson, samen met panelleden uit de rechtshandhaving, beleidsvorming en het maatschappelijk middenveld, blikten terug op de interne veiligheidsresultaten van de afgelopen vijf jaar. De evenementen zullen in september hun hoogtepunt bereiken met de Europese Politiechefsconventie bij het hoofdkantoor van Europol. Voor deze gelegenheid heeft Europol ook zijn logo vernieuwd, dat nu trots het 25-jarige jubileum draagt.

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com