Oostende: Interview met Flederick Angelo en Yves Miroir van de O mens die voor de komende lokale verkiezingen pleiten voor stemlokalen in de rust -en verzorgingstehuizen
Oostende, aan de vooravond van de Europese, Federale en Vlaamse verkiezingen op 9 juni 2024
1. Waarom is toegankelijkheid en inclusie in het verkiezingsproces zo belangrijk voor uw partij?
Flederick Angelo: “Wij vinden dat iedereen, ongeacht leeftijd, gelijke kansen moet hebben om te kunnen stemmen, ook mensen die verblijven in voorzieningen zoals een woonzorgcentrum. Veel beleidsdomeinen, ook lokaal, gaan over hen, zoals ouderenzorg en stedelijk ouderenbeleid. Het is essentieel dat hun stem gehoord wordt.”
2. Kunt u enkele concrete voorbeelden geven van maatregelen die uw partij heeft genomen om de toegankelijkheid te verbeteren?
Yves Miroir: “Als lokale partij pleiten wij ervoor om alle aanbevelingen van de Vlaamse overheid voor toegankelijke verkiezingen te respecteren. Hoewel wij geen deel uitmaken van het lokaal bestuur, hebben wij concrete voorstellen gedaan. Op 29 januari 2024 heeft de O mens in de gemeenteraad een voorstel ingediend om toegankelijkheid in onze woonzorgcentra te verbeteren. Dit voorstel kunt u hier terugvinden: voorstel.”
3. Hoe zorgt uw partij ervoor dat alle inwoners van Oostende inspraak hebben in het democratische proces?
Flederick Angelo: “Wij blijven dit onder de aandacht brengen bij het huidige bestuur. Het is belangrijk dat de meest kwetsbaren, zoals ouderen in woonzorgcentra, betrokken blijven bij het verkiezingsproces. Ondanks maatregelen om stemlokalen toegankelijk te maken, is het voor deze doelgroep vaak praktisch onmogelijk om te gaan stemmen. We pleiten ervoor om stemlokalen dichter bij hen te brengen en hun inspraak te waarborgen.”
4. Welke specifieke toegankelijkheidsmaatregelen zijn er genomen voor de komende verkiezingen?
Yves Miroir: “Voor de komende verkiezingen verwijs ik naar het artikel waarin wordt vermeld dat alle stembureaus in Oostende voor het eerst volledig rolstoeltoegankelijk zijn: artikel.”
5. Hoe heeft de stad Oostende de middelen van de Vlaamse overheid gebruikt om toegankelijkheid te bevorderen?
Flederick Angelo: “De stad Oostende heeft de middelen gebruikt om alle stembureaus rolstoeltoegankelijk te maken, zoals eerder vermeld in het artikel. Daarnaast zijn er inspanningen gedaan om informatie toegankelijk te maken via de website van de stad: website.“
6. Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid tijdens verkiezingen?
Yves Miroir: “De grootste uitdaging is dat er geen opkomstplicht is voor de lokale en provinciale verkiezingen in oktober 2024. Hierdoor vrezen we dat zonder extra inspanningen veel kwetsbare personen niet zullen stemmen. Voor ouderen in woonzorgcentra is het organiseren van stemlokalen in hun buurt een belangrijke stap om hun participatie te vergroten.”
7. Wat is het huidige beleid van de stad Oostende met betrekking tot stemlokalen in woonzorgcentra?
Flederick Angelo: “De huidige bestuursploeg heeft geen specifiek beleid voor stemlokalen in woonzorgcentra . Echter, als partij blijven wij pleiten voor toegankelijke en nabije stemlokalen in deze centra. Dit zou de betrokkenheid van senioren bij verkiezingen significant verhogen.”
8. Waarom vindt u het belangrijk om stemlokalen in woonzorgcentra te organiseren?
Yves Miroir: “Het organiseren van stemlokalen in woonzorgcentra bevordert de democratische participatie en buurtbetrokkenheid. Het maakt het stemproces toegankelijker voor ouderen en mensen met een beperking, waardoor zij minder afhankelijk zijn van anderen om te gaan stemmen.”
9. Kunt u meer vertellen over het voorstel van Yves Miroir voor het organiseren van informatieve sessies in woonzorgcentra?
Flederick Angelo: “Wij pleiten voor informatieve sessies in woonzorgcentra, zodat senioren beter begrijpen hoe het stemproces werkt, vooral het digitale stemmen. Dit kan gerealiseerd worden in samenwerking met vrijwilligers die een korte opleiding krijgen om deze informatie op een laagdrempelige manier over te brengen.”
10. Hoe wordt er gecommuniceerd met kiezers over toegankelijkheidsmaatregelen?
Yves Miroir: “De Schepen Hina Bhatti heeft hierover gecommuniceerd naar de pers. Daarnaast is er sinds 3 juni 2024 informatie beschikbaar op de website van de stad Oostende. Echter, we vragen ons af of deze informatie ook in papieren vorm is verspreid, aangezien niet iedereen toegang heeft tot digitale middelen.”
11. Welke stappen worden er genomen om de bereikbaarheid van stemlokalen voor mensen met een handicap te verbeteren?
Flederick Angelo: “De stad Oostende moet alle wettelijke aanbevelingen volgen om de bereikbaarheid te verbeteren. Dit omvat onder andere het rolstoeltoegankelijk maken van stemlokalen, zoals al eerder vermeld.”
12. Hoe zorgt de stad Oostende ervoor dat de bewegelijkheid binnen stemlokalen optimaal is voor alle kiezers?
Yves Miroir: “De stad Oostende heeft verschillende maatregelen genomen om de bewegelijkheid binnen stemlokalen te optimaliseren. Voor meer informatie verwijs ik naar de website van de stad.De O mens zet zich in voor een inclusieve samenleving waar iedereen, ongeacht leeftijd of beperking, de mogelijkheid heeft om te stemmen. We pleiten voor toegankelijke stemlokalen en actieve betrokkenheid van ouderen bij het democratische proces. Door samen te werken met lokale bestuurders, organisaties, wzc’s en vrijwilligers, willen we deze doelen realiseren en de stem van elke inwoner van Oostende laten horen.”
Meer info ook bij: https://www.vlaamse-ouderenraad.be/kies-24-alles-wat-je-moet-weten-over-de-verkiezingen