Iraakse politieke partijen hebben parlement geboycot

15 januari 2025

Een groot aantal Iraakse politieke partijen heeft op 15 januari het parlement geboycot, waarschijnlijk om hun vermogen te tonen om voldoende steun te mobiliseren om het parlementaire proces te blokkeren. Volgens Iraakse media hebben de meeste politieke blokken zich teruggetrokken omdat voorzitter Mahmoud Mashhadani en de twee plaatsvervangende voorzitters de Algemene Amnestiewet niet op de agenda hebben gezet.

De achtergrond van de Algemene Amnestiewet

De Algemene Amnestiewet, die amnestie zou verlenen aan veel Irakezen, inclusief sommigen die gearresteerd werden op grond van Artikel 4 van de Anti-Terrorismewet, is al lange tijd een belangrijke eis van Soennitische politieke partijen in Irak. Deze wet maakt deel uit van het politieke akkoord dat in 2022 leidde tot de vorming van de regering van premier Mohammad Shia al Sudani.

Op 13 januari kondigde de Progress Partij van voormalig parlementsvoorzitter Mohammad al Halbousi aan dat zij het parlement zou boycotten totdat de Algemene Amnestiewet op de agenda werd geplaatst. Daarnaast besprak de nieuw gevormde Verenigde Soennitische Leiderschapscoalitie op 11 januari de implementatie van deze wet, wat suggereert dat ook deze coalitie op 15 januari betrokken was bij de boycot.

Andere mogelijke motieven achter de boycot

Mashhadani en zijn bondgenoten, waaronder de Verenigde Soennitische Leiderschapscoalitie, kunnen de Algemene Amnestiewet mogelijk bewust hebben geblokkeerd om de goedkeuring van de Inlichtingenwet te verhinderen. Deze wet, die eveneens op de agenda stond, zou de juridische bevoegdheden van de Iraakse Nationale Inlichtingendienst uitbreiden. De huidige directeur van deze dienst is gelieerd aan de door Iran gesteunde Badr-organisatie.

De Inlichtingenwet stond eerder op de agenda van 5 december 2024, maar het parlement slaagde er toen ook niet in om een quorum te bereiken. Er waren geen andere wetten die zowel op de agenda van december als die van januari stonden.

Politieke spanningen binnen de soennitische gemeenschap

De boycot volgt op oproepen van prominente soennitische politici, waaronder Mashhadani, voor een brede nationale dialoog om politieke en economische grieven aan te pakken. In december 2024 waarschuwde Khamis al Khanjar, leider van de Soevereiniteitsalliantie, dat de soennitische gemeenschap zich mogelijk tot andere partijen zou wenden die tegen dialoog en onderhandelingen zijn als de federale regering hen niet beter verdedigt.