Onderwereld in Antwerpen werd met het DIFA-Team in 2024 zwaar ontwricht: justitie en politie dienden 8 keer genadeloze slag toe

28 jan 2025, 10.00 uur, Antwerpen
Het parket van de procureur des Konings Antwerpen meldt dat het KALI/DIFA-team in 2024 belangrijke stappen heeft gezet. Zij namen 21 vennootschappen weg uit de reguliere economie. Die ondernemingen bleken volgens de sectie economische en financiële misdrijven betrokken bij criminele activiteiten. Verdachten kwamen voor de correctionele rechtbank. Het parket onderstreept hiermee de prioriteit om illegale netwerken te stoppen.
Wat is kali
KALI is een samenwerkingsverband van lokale speurders van PZ Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Dit samenwerkingsverband richt zich op zware vormen van criminaliteit in en rond de stad. Ze delen kennis en middelen om gestructureerde netwerken sneller in kaart te brengen. Het KALI-team overlegt met parket Antwerpen en werkt intensief aan het ontmantelen van criminele structuren.

Wat is difa
DIFA staat voor “Directe en Indirecte Financiële Aanpak.” Dit team maakt deel uit van KALI en concentreert zich op geldstromen binnen criminele kringen. Handelszaken met nauwe banden met illegale groepen komen onder verscherpte aandacht. Ook ondernemingen die zich vestigen op strategische locaties of diensten leveren aan het drugsmilieu worden doorgelicht. Deze aanpak toont dat financieel voordeel uit strafbare feiten niet onopgemerkt blijft.
Bestuurlijke maatregelen in 2024
Er kwamen acht bestuurlijke verzegelingen van handelszaken op opvallende plekken. Twee zaken kregen extra sancties vanwege directe criminele connecties. Artikel 9bis van de nieuwe Drugswet werd één keer ingezet om grondstoffen te onderscheppen. Bij twee panden werd de verzegeling verlengd na vervolgonderzoek. Ook werden vier negatieve adviezen uitgebracht over vergunningen. Twaalf wedkantoren van klasse IV kregen een negatieve moraliteitsbeoordeling.

Gerechtelijke ingrepen
Het DIFA-team legde vijf gerechtelijke verzegelingen op bij panden die strategisch diensten verleenden aan het drugsmilieu. Bij vijf ondernemingen werd de volledige inboedel in beslag genomen voor verbeurdverklaring. Verder zijn achttien voertuigen uit criminele ketens onderschept. Elf controles op risicolocaties volgden. Daardoor kon 2.500.000 euro aan illegale inkomsten worden afgepakt. Nog eens 800.000 euro aan goederen werd in beslag genomen en getaxeerd.

Signaal en vooruitblik
Het parket van de procureur des Konings in Antwerpen benadrukt dat deze ingrepen een duidelijk teken zijn voor de onderwereld. Criminele ondernemingen krijgen geen ruimte om zich te nestelen in de bonafide economie. Volgens het parket blijft het DIFA-team in 2025 actief inzetten op het financiëel en logistiek ontkoppelen van criminele netwerken en willen in 2025 de onderwereld nog meer schrik aanjagen. Dat moet Antwerpen vooral veiliger maken en ook de eerlijke concurrentie bevorderen.
