Ontdek de korte keten in West-Vlaanderen: Week van de Korte Keten

Proef en beleef lokaal: Activiteiten in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen, 17 mei 2024 – Van 18 tot en met 26 mei 2024 bundelen Provincie West-Vlaanderen, Inagro, POM West-Vlaanderen, Westtoer en Unizo opnieuw hun krachten voor de negende editie van de Week van de Korte Keten. Dit evenement nodigt het publiek uit om de korte keten van dichtbij te ontdekken, ondersteund door diverse Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, het Steunpunt Korte Keten, VLAM en tal van lokale besturen en organisaties.

Kasteel Kulinair trapt week af

Op 18, 19 en 20 mei opent Provincie West-Vlaanderen de Week van de Korte Keten met ‘Kasteel Kulinair’ in het betoverende Kasteel Ryckevelde in Sijsele. Dit evenement sluit naadloos aan bij het Kastelen & Abdijenjaar 2024 in het Brugse Ommeland en biedt een spannende escape game vol culinaire raadsels en lokale proeverijen. Al 424 deelnemers worden verwacht in de vijf escape rooms. Bezoekers kunnen ook genieten van hapjes en drankjes op het zonneterras en in de pop-upbar. Kinderen vermaken zich in het houten speeldorp, terwijl Restaurant Ryckevelde een ‘korteketenmenukaart’ serveert, met gerechten ontwikkeld door een diëtiste. Gedeputeerde voor Toerisme, Sabien Lahaye-Battheu, benadrukt: “West-Vlaanderen is de belangrijkste toeristische provincie met het mooiste wat Vlaanderen te bieden heeft. Het vakmanschap van de hoeve- en streekproducenten is een meerwaarde tijdens een vakantie in West-Vlaanderen.”

Veelzijdige activiteiten in de hele provincie

Tijdens de Week van de Korte Keten worden er tal van activiteiten georganiseerd, zoals hoevepicknicks, winacties, korteketenmarkten en fiets(zoek)tochten langs lokale lekkernijen. In Damme ontdekken fietsers bijvoorbeeld lokale lekkernijen en landbouwweetjes tijdens een speciale fietsroute. Op 20 mei organiseert Westtoer een feestelijk ‘inrijmoment’, waarbij geregistreerde deelnemers een gratis consumptiebon en stuurlint krijgen.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.100procentwest-vlaams.be.

Gedeputeerde voor Economie, Jean de Bethune, voegt toe: “Tijdens deze week zetten we onze hoeve- en streekproducenten en hun producten in de verf. We moedigen iedereen aan om lokaal te kopen en thuis te koken met streekproducten. Korteketenverkoop draagt bij aan een veerkrachtige en duurzame lokale economie.”

Ondersteuning voor korteketenondernemers

Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen en Inagro ondersteunen korteketenondernemers al 12 jaar via het ‘100% West-Vlaams’-label. Dit netwerk bevordert de kwaliteit van West-Vlaamse hoeve- en streekproducten en promoot de korte keten. Eerste gedeputeerde Bart Naeyaert benadrukt dat korte keten een waardevolle inkomstenbron biedt voor landbouwers, wat blijkt uit de groei van het aantal hoeveproducenten van 67 naar 191 in de afgelopen 10 jaar.

Consumenten en korte keten

De belangstelling voor korte keten en lokaal kopen groeit, zoals blijkt uit een consumentenbevraging van iVOX in 2023. Labels als ‘100% West-Vlaams’ en ‘streekproduct.be’ zijn goed bekend, maar uitdagingen blijven bestaan, zoals de vindbaarheid van verkooppunten en herkenbaarheid in winkels. Sensibilisering is daarom een belangrijk onderdeel van de Week van de Korte Keten 2024.

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com