Opiniestuk: Het vuur smeult weer in Syrië: wie dooft de lont?

Syrië stevent af op een explosieve confrontatie. De lont? Een toenemende sektarische spanning, aangewakkerd door berichten over moorden en ontvoeringen door HTS-strijders op Alawieten, vaak beschuldigd van banden met het Assad-regime. Deze eigenrichting, buiten elke vorm van rechtspraak, dreigt de fragiele vrede te vernietigen.

Onafhankelijk toezicht op het verzoeningsprogramma

De interim-regering onder leiding van Ahmed al Shara probeert de gemoederen te bedaren met een verzoeningsprogramma. Maar de details blijven vaag, en het wantrouwen is groot. Voormalige Assad-getrouwen, veelal Alawieten, vrezen dat de beloofde amnestie een dekmantel is voor vervolging. Onafhankelijk toezicht op dit proces is essentieel om ervoor te zorgen dat het verzoeningsprogramma eerlijk en transparant is.

Transparante juridische procedures voor oorlogsmisdaden

De opgedoken video van de ontheiliging van een Alawitisch heiligdom – hoe oud ook – gooit olie op het vuur. De protesten die volgden, werden beantwoord met een show of force door HTS. Ironisch genoeg gebruikt HTS dezelfde repressieve methoden als het regime dat ze beweren te bestrijden. Transparante juridische procedures voor oorlogsmisdaden zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de daders ter verantwoording worden geroepen en dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen.

Bescherming van religieuze minderheden

De internationale gemeenschap moet dringend in actie komen om de religieuze minderheden in Syrië te beschermen. De Alawieten, maar ook andere minderheden, hebben recht op veiligheid en bescherming. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat deze minderheden niet het slachtoffer worden van sektarisch geweld en dat hun rechten worden gerespecteerd.

Dialoog tussen gemeenschapsleiders

Tenslotte is dialoog tussen gemeenschapsleiders essentieel om de sektarische spanningen te verminderen en een nieuwe uitbarsting van geweld te voorkomen. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat de gemeenschapsleiders in Syrië in staat zijn om met elkaar te praten en om een oplossing te vinden voor de conflicten die het land teisteren. Alleen door dialoog en samenwerking kan Syrië een stabiele en vreedzame toekomst tegemoet gaan.