Piet Huysentruyt test de lekkerste balletjes in tomatensaus in Roeselare

26 oktober 2024

Strijd om de titel ‘Smaakmaker #VANRSL 2024’ bereikt hoogtepunt

Op zaterdag 26 oktober 2024 neemt de bekende chef Piet Huysentruyt, samen met een vakjury, de smaken onder de loep in de finale van de Smaakmaker #VANRSL-wedstrijd in Roeselare. Tijdens dit culinair evenement strijden vijf finalisten voor de titel van beste balletjes in tomatensaus, een Vlaamse klassieker waarbij zoveel mogelijk Roeselaarse ingrediënten centraal staan.

De jury bestaat naast Huysentruyt uit prominente Roeselaarse figuren, zoals burgemeester Kris Declercq, Christa Ledoux (winnares van 2023), Sam Nuytten (vzw Shopping en Centrum Roeselare), Didier Delvae (traiteur bij ’t Neerhof) en Wouter Vandekerkhove (CREO). De vijf finalisten – Lies Dewaele, Elsje Duyvejonck, Lobke Van Immerseel, Koen Lingier en Petra Prinzie – presenteren ieder hun unieke recept met als doel de smaakpapillen van de jury te verrassen en de begeerde titel te winnen.

De finale dag: van ingrediëntenkeuze tot meesterproef

Deze week kregen de finalisten een rondleiding bij de REO Veiling, waar ze lokale tomaten van topkwaliteit kochten voor hun sauzen. Op zaterdag bereiden zij hun gerecht live in de Keuken van Roeselare. De jury beoordeelt de creaties niet alleen op smaak, maar ook op de presentatie en het gebruik van lokale producten.

Grote prijzen en een exclusieve kans met Piet Huysentruyt

De winnaar van deze wedstrijd ontvangt niet alleen de prestigieuze Smaakmaker-trofee, maar ook cadeaubonnen ter waarde van 500 euro. Daarnaast krijgt de nieuwe Smaakmaker de bijzondere kans om op 1 november als souschef van Piet Huysentruyt te fungeren tijdens een exclusieve masterclass. Het winnende recept zal vervolgens op 10 november tijdens het balletjesfestijn op het Kerkplein in Rumbeke worden geserveerd. Een deel van de opbrengst van de verkochte balletjes gaat naar De Sociale Kruidenier, die voedselhulp biedt aan inwoners van Roeselare die extra steun kunnen gebruiken.

Proef het bekroonde recept tijdens de nieuwjaarsreceptie

Voor iedereen die het winnende recept wil proeven maar het balletjesfestijn niet kan bijwonen, is er nog een kans: de stad Roeselare serveert de winnaar zijn gerecht opnieuw op de nieuwjaarsreceptie op 19 januari 2025.

Roeselare viert de Week van de Smaak van 1 tot en met 10 november met een scala aan culinaire activiteiten. Het programma benadrukt de kracht van lokaal eten en toont de culinaire troeven van de stad. Voor alle details en het volledige programma kun je terecht op www.visitroeselare.be.