‘Sporen van Spiro’: Een reis door tijd en geheugen
Van 8 tot 12 mei transformeert de historische atheneumsite in Oostende tot een levend canvas dat het leven tijdens de Duitse bezetting verbeeldt. De theaterwandeling ‘Sporen van Spiro’ richt zich op de verzetsgeest binnen het atheneum, en het tragische verhaal van de kinderen van Joodse handelaars.
Verzet en veerkracht aan het atheneum
Centraal in deze voorstelling staan Emile Fryns en Honoré Houvenaghel, twee docenten wiens acties van essentieel belang waren voor het verzet. Deze figuren, bijna vergeten door de geschiedenis, speelden een cruciale rol in de spionageactiviteiten die essentieel waren voor het in kaart brengen van de vorderingen van de Atlantikwall. Hun toewijding was van onschatbare waarde, niet alleen voor hun directe omgeving maar voor het grotere verzet tegen de bezetting.
Impact van de bezetting op de gemeenschap
De voorstelling geeft ook inzicht in het harde leven tijdens deze periode, met nadruk op de Joodse gemeenschap wiens leven drastisch veranderde door de oorlog. De familie Spiro, die een lingeriewinkel runde, en de familie Schindler met hun schoenenwinkel, vertegenwoordigen de diepe wortels en de plotselinge ontwrichting die veel Joodse families ervoeren.
Educatieve laag en emotionele diepgang
Kathelijn Vervarcke, de auteur en regisseur, heeft zich door uitgebreid archiefonderzoek verdiept in deze verhalen, waardoor de voorstelling niet alleen een artistieke uitvoering is, maar ook een educatief moment dat de toeschouwers meeneemt naar een belangrijk stuk lokale geschiedenis.
Erkenning en herinnering ‘
Sporen van Spiro’ biedt een kans om niet alleen te herinneren, maar ook om te leren van het verleden, en om de moed van diegenen die stonden tegen onrechtvaardigheid te erkennen. Het is een krachtige herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest onder extreme omstandigheden.
Kurt Defrancq, onder andere bekend van de serie ‘Chantal’, Celia Bogaert, gezicht van ‘AVS Wonen’, en de veelzijdige entertainer Guga Baul, poseren spelen mee tijdens dit cultureel evenement.
Michael Vroemans, bekend als Maarten uit ‘Familie’, flankeert auteur Kathelijn Vervarcke, met Kwinten van Heden, ster uit ‘Thuis’ en diverse theaterproducties, aan haar rechterzijde.
Kathelijn Vervarcke, meester in het vinden van sterke personages voor haar theaterwandeling, presenteert Maxine Van Tiggel en Andrea Croonenberghs, hier zie je ze in een meeslepende scène uit ‘Zij-kant van de oorlog’.
Morgane en Maxine Van Tiggel vertolken de rollen van Mairi en Elsie op de Trage Wegen te Pervyse, vastgelegd in een krachtige voorstelling in oktober 2023 en worden stilaan bekende Vlamingen door de vele producties waar ze reeds aan meewerkten.
Wim Danckaert, bekend als commissaris in ‘Flikken’ en recent te zien in ‘Arcadia’, tijdens een moment van diepe karakterreflectie, is ook iemand die Kathelijn Vervarcke heeft geselecteerd.
Reserveer je tijdslot voor de theaterwandeling hieronder via het Uitloket.
Sporen van Spiro loopt van woensdag 8 mei tot en met zondag 12 mei in de historische atheneumsite.
Op 8, 9. 10 en 11 mei vanaf 18u30, op zondag 12 mei vanaf 14u30.
Startpunt van de theaterwandeling: Leon Spilliaertstraat 31.
https://www.uitinoostende.be/activiteiten/detail/14297/sporen-van-spiro-theaterwandeling-over-wo2
Meer informatie en achtergrond kan je hier bekijken of downloaden:
Tekst Andy Vermaut, telefoon: +32499357495 Website: indegazette.be E-mail: denktankcarmenta@gmail.com