Vogelgriep H5: twee besmettingen met hoogpathogene variant bevestigd bij dieren van twee hobbyhouders

3 februari 2025
Besmettingen vastgesteld bij hobbyhouders in de provincie Luik
In Wandre (Luik) en Alleur (Ans) is bij vogels van twee hobbyhouders vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden de getroffen dieren geruimd. Rond de haard in Wandre is een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld.
Mogelijke bron van besmetting
Onderzoek wijst uit dat de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden op een evenement voor neerhofdieren in “Hall des criées” in Battice. Dit evenement vond plaats tussen 16 en 19 januari. De betrokken hobbyhouders namen hieraan deel, waardoor de kans bestaat dat andere dieren eveneens besmet raakten.
Gezondheidsrisico voor de mens
Volgens de bevoegde regionale gezondheidsinstanties, waaronder AVIQ, Departement Zorg, Vivalis en de Inspectie Hygiëne van het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap, blijft overdracht van dier op mens zeldzaam. Overdracht van mens op mens wordt als onwaarschijnlijk beschouwd. In Europa, met uitzondering van Engeland, zijn tot op heden geen besmettingen bij mensen vastgesteld. Aangezien de besmetting al twee weken geleden plaatsvond, is het risico op nieuwe menselijke gevallen momenteel minimaal. De incubatietijd van het virus bedraagt maximaal 14 dagen.
Geen gevaar bij consumptie van pluimveeproducten
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) benadrukt dat eieren en pluimveevlees veilig kunnen worden geconsumeerd. Dode of zieke vogels mogen echter niet worden aangeraakt. Personen die nauw contact hebben met pluimvee of andere vogels, wordt aangeraden om hun handen grondig te wassen. Symptomen bij dieren moeten onmiddellijk worden gemeld bij een dierenarts. Wie een dode wilde vogel vindt, kan dit melden via het gratis nummer 0800/99 777, waarna het dier wordt opgehaald en onderzocht.
Strikte bioveiligheidsmaatregelen van kracht
Binnen de tien kilometer zone zijn pluimveehouders verplicht hun dieren af te schermen. In de drie kilometer zone geldt deze verplichting ook voor andere vogelsoorten. Deze maatregelen moeten verdere verspreiding van het virus beperken.
Verplichte afscherming voor professionele houders
Sinds 23 november is de afschermplicht voor pluimvee opnieuw van kracht. Deze maatregel werd ingesteld na een toename van besmettingen in de buurlanden. De verplichting geldt voor alle professionele en geregistreerde hobbyhouders. Voor particuliere houders wordt deze maatregel sterk aanbevolen.
Wat is vogelgriep?
Vogelgriep is een uiterst besmettelijke virusziekte die bij vrijwel alle vogelsoorten kan voorkomen. De ernst van de ziekte varieert per dier en hangt af van de virusstam, omgevingsfactoren en eventuele andere infecties. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met zieke dieren of via besmet materiaal, zoals mest of transportkratten. Indirecte besmetting via de lucht is mogelijk, maar beperkt zich doorgaans tot korte afstanden.
De rol van het FAVV
Het FAVV bewaakt al 25 jaar de veiligheid binnen de voedselketen, van producent tot consument. Jaarlijks voeren 1400 medewerkers meer dan 106.000 controles uit bij landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels en horecazaken. Daarnaast worden ongeveer 64.000 stalen geanalyseerd. Het Agentschap is ook verantwoordelijk voor controles op dieren- en plantengezondheid en speelt een essentiële rol in de import en export van voeding, dieren en planten.