25 arrestaties na wereldwijde politieactie tegen door AI gemaakte beelden van kindermisbruik

9 maart 2025

Bij een grootschalige internationale politieactie zijn wereldwijd 25 verdachten gearresteerd wegens verspreiding van beeldmateriaal waarop misbruik van minderjarigen te zien is, volledig gegenereerd door kunstmatige intelligentie (AI). De actie, die bekendstaat als Operation Cumberland, werd geleid door de Deense politie en gecoördineerd met steun van Europol. De arrestaties vonden grotendeels plaats op 26 februari 2025 in 19 verschillende landen. Verwacht wordt dat de komende weken nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Criminele organisatie achter AI-beelden

Tijdens de actie zijn in totaal 273 verdachten geïdentificeerd. Naast de 25 arrestaties zijn er 33 huiszoekingen uitgevoerd waarbij 173 stukken bewijsmateriaal in beslag zijn genomen. De hoofdverdachte, een Deense staatsburger, was al in november 2024 opgepakt. Hij beheerde een online platform waarop gebruikers, tegen betaling, toegang kregen tot AI-gegenereerde beelden van kindermisbruik.

Operation Cumberland behoort tot de eerste grote onderzoeken naar door AI geproduceerd materiaal van kindermisbruik. Het onderzoek wordt bemoeilijkt door een gebrek aan specifieke wetgeving die dit soort criminaliteit aanpakt. Op Europees niveau wordt momenteel een voorstel van de Europese Commissie besproken om passende wetgeving te ontwikkelen die kinderen beter beschermt tegen dit soort misdrijven.

Uitdagingen voor politieonderzoek

De inzet van AI bij de productie van dit soort materiaal vormt een nieuwe uitdaging voor opsporingsdiensten. De beelden worden steeds realistischer, wat het moeilijk maakt om het onderscheid te zien tussen echte en kunstmatig gegenereerde beelden. Dit bemoeilijkt ook de identificatie van daders en eventuele echte slachtoffers.

Hoewel het materiaal volledig kunstmatig is en er geen echte slachtoffers zijn afgebeeld, draagt het volgens autoriteiten toch bij aan de verdere seksualisering en objectivering van kinderen.

Europol strijdt actief tegen misbruik

Europol benadrukt dat de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen een absolute prioriteit blijft. Sinds 2017 leidt Europol het initiatief Stop Child Abuse – Trace An Object, waarmee burgers tips kunnen geven door objecten te herkennen uit beelden van misbruik. Hierdoor zijn inmiddels 30 kinderen uit gevaarlijke situaties gehaald en zes daders opgespoord.

Daarnaast ondersteunt Europol ook een speciale taskforce voor de identificatie van slachtoffers, die internationaal onderzoek faciliteert. Hiermee zijn al slachtoffers in Duitsland en Australië in veiligheid gebracht.

Preventie en bewustmaking

Operation Cumberland heeft naast arrestaties ook aandacht voor preventie. Binnenkort start Europol samen met betrokken partners een online campagne gericht op potentiële daders. Deze campagne benadrukt de gevolgen van het gebruik van AI voor illegale doeleinden, met boodschappen via sociale media, persoonlijke waarschuwingen en preventieve gesprekken.

Deze brede aanpak van Operation Cumberland toont aan dat politiediensten wereldwijd intensief samenwerken, niet alleen om daders te arresteren, maar ook om nieuwe misdrijven te voorkomen door bewustmaking en voorlichting.

Betrokken autoriteiten

Australië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, IJsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Nieuw-Zeeland en Noorwegen.

Bronnen

Europol, Europese Commissie