Aanvallen op Ahmadiyya gebedshuizen: politie sloop minaretten in Sialkot, extremisten slaan toe in Faisalabad

1 december 2024

Grootschalige vernielingen in Sialkot en Faisalabad

In Pakistan blijft de vervolging van de Ahmadiyya-gemeenschap onverminderd doorgaan. Tijdens twee verwoestende aanvallen in Sialkot en Faisalabad werden minaretten en gebedsruimtes van Ahmadiyya-moskeeën beschadigd of volledig gesloopt. Zowel de politie als extremistische groeperingen worden verantwoordelijk gehouden voor deze acties, die de mensenrechten ernstig schenden.

Politie-actie in Sialkot zet wetgeving terzijde

Op de avond van 25 op 26 november 2024 arriveerde een team van 35 politieagenten onder leiding van de SHO van het Phulora-politiebureau bij een Ahmadiyya-moskee in het dorp Kakhonwali, Sialkot. Ondanks een eerdere uitspraak van de Lahore High Court waarin sloop van gebedshuizen gebouwd vóór 1984 werd verboden, ging de politie door met de vernietiging van de minaretten. De puinresten werden meegenomen door de autoriteiten, terwijl video’s van de verwoesting inmiddels op sociale media circuleren.

Extremistische aanval in Faisalabad leidt tot escalatie

Een dag later, op 26 november 2024, werd een Ahmadiyya-moskee in Chak No. 27, JB Faisalabad, aangevallen door een groep van ongeveer 20 extremisten. Op motorfietsen arriveerden de aanvallers, forceerden de toegang tot het gebedshuis en vernielden de mihrab, minaretten en koepels. Bewoners die probeerden in te grijpen, werden door de daders bedreigd, die beweerden leden van de wetshandhaving te zijn. Na hun destructieve daden vluchtten de aanvallers. Ook hiervan circuleren videobeelden online.

Internationale oproep tot actie

De International Human Rights Committee (IHRC) heeft beide incidenten scherp veroordeeld en roept de Pakistaanse overheid op om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijke politiefunctionarissen en extremisten. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat deze aanvallen niet alleen een schending zijn van religieuze vrijheid, maar ook een voortzetting van structurele onderdrukking van de Ahmadiyya-gemeenschap.

In juli 2024 riepen VN-mensenrechtenexperts al op tot een onmiddellijke stopzetting van de discriminatie en het geweld tegen Ahmadis in Pakistan. Hun oproepen lijken echter zonder gevolg gebleven. Het IHRC benadrukt dat de Pakistaanse regering verplicht is haar burgers te beschermen en zich te conformeren aan internationale verdragen zoals het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR).

Blijvende zorgen over schendingen van mensenrechten

De situatie van de Ahmadiyya-gemeenschap in Pakistan roept wereldwijd zorgen op. Mensenrechtenorganisaties dringen aan op internationale druk op de Pakistaanse autoriteiten om de vrijheid van religieuze praktijk te garanderen en een einde te maken aan de voortdurende vervolging van Ahmadis.