Adriaen Willaert Awards 2024: Eerbetoon aan Vlaamse Muzikale Meesters

11 november 2024

Viering van Vlaamse Muzikale Uitmuntendheid

Op zondag 10 november 2024 werden in de Sint-Petrus en Pauluskerk te Rumbeke de prestigieuze International Adriaen Willaert Awards uitgereikt. Deze prijzen, ingesteld ter ere van de renaissancecomponist Adriaen Willaert, erkennen individuen en ensembles die een significante bijdrage leveren aan de Vlaamse en internationale muziekwereld.

Doelstellingen van de Awards

De International Adriaen Willaert Award heeft als doel de waardering voor Adriaen Willaert zowel in Vlaanderen als daarbuiten te benadrukken. Daarnaast beoogt de prijs artistieke erkenning te geven aan Vlaamse componisten, dirigenten, vocalisten, instrumentalisten, muziekpedagogen en diverse koren en orkesten. Criteria voor toekenning omvatten inzet voor het muziekonderwijs in Vlaanderen, uitzonderlijke bijdragen aan de Vlaamse of internationale componistenscène, bijzondere banden met Roeselare of de regio, en de kwaliteit van internationale contacten.

De International Adriaen Willaert Award – Lifetime Achievement richt zich specifiek op de niche van de renaissancepolyfonie. Deze onderscheiding beoogt de stad Roeselare internationale uitstraling en prestige te verlenen. De award waardeert mondiale aandacht voor het oeuvre van Adriaen Willaert en zijn tijdgenoten, en eert musici, musicologen, gezelschappen en instanties die door hun inzet en ambitie het muzikale erfgoed exploreren, bewaren en verspreiden.

Laureaten van 2024

Dit jaar werden twee vooraanstaande figuren onderscheiden:

Prof. Dr. Katelijne Schiltz

Prof. Dr. Katelijne Schiltz, geboren in 1976, studeerde Musicologie aan de KU Leuven en Early Vocal Music aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 2001 promoveerde ze in Leuven met een doctoraat over de relatie tussen publiek en muziek in het Venetiaanse motetoeuvre van Adriaen Willaert. Sinds 2007 woont ze in München, waar ze aan de Ludwig-Maximilians-Universität werkte aan een project rond muzikale raadsels, wat resulteerde in haar boek “Music and Riddle Culture in the Renaissance” (2015), bekroond met de Roland H. Bainton Prize. In 2013 werd ze benoemd tot hoogleraar aan de Universität Regensburg, waar ze een internationaal actief instituut leidt en nauw samenwerkt met het festival Tage Alter Musik. Prof. Dr. Schiltz is stichtend lid van de Adriaen Willaert Foundation en publiceerde diverse bijdragen over Willaerts werk. Sinds 2020 leidt ze de uitgave van Willaerts Opera Omnia voor de reeks Corpus Mensurabilis Musicae, met als doel zowel musicologen als musici aan te zetten tot intensieve betrokkenheid bij Willaerts oeuvre.

Björn Schmelzer

Björn Schmelzer, geboren in 1975, is dirigent, schrijver, kunstenaar, filmmaker en antropoloog. Als artistiek leider van het Antwerpse muziekensemble Graindelavoix heeft hij zeventien cd’s geproduceerd en geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Zijn uitgebreide onderzoek naar muzikale repertoires wordt verder uitgewerkt in essays, lezingen en publicaties die zijn benadering situeren op het kruispunt van speculatieve theorie, psychoanalyse, muziek- en kunstgeschiedenis. Schmelzer is vooral geïnteresseerd in hoe kunst getuigt van processen van vervreemding en subjectivering, historische fantasie, gotische plasticiteit, ruïne en kenosis. Samen met Margarida Garcia realiseerde hij de tentoonstelling “Time Regained: A Warburg Atlas for Early Music”, resulterend in een gelijknamig, tweedelig boek en de films “Outlandish” en “Van Eyck Diagrams”. In 2023 werd hij door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Uitreiking in Historische Setting

De uitreiking vond plaats in de 100-jarige Sint-Petrus en Pauluskerk te Rumbeke, aansluitend op het concert “EX NIHILO – Polyfonie van het onmogelijke” door Graindelavoix, georganiseerd door De Spil. Deze setting benadrukte de diepe historische en culturele banden van de stad met Adriaen Willaert en de Vlaamse polyfonie.

Toekomstige Ambities

Met de toekenning van deze awards onderstreept Roeselare haar inzet voor het behoud en de promotie van het muzikale erfgoed van Adriaen Willaert. De stad streeft ernaar om zowel lokaal als internationaal de waardering voor Vlaamse polyfonie te vergroten en toekomstige generaties te inspireren.