Afrika roept op tot actie: De noodzaak van een internationaal anti-corruptiehof
Vier organisaties dringen aan op internationale samenwerking tegen corruptie
Op 11 juli 2024, ter gelegenheid van de Afrikaanse Anti-Corruptiedag, die de 21e verjaardag van de Afrikaanse Unie’s adoptie van de Conventie ter Preventie en Bestrijding van Corruptie (AUCPCC) herdenkt, roepen Integrity Initiatives International (III), Club de Madrid, Good Governance Africa (GGA) en de Pan-African Lawyers Union (PALU) de leiders van de Afrikaanse Unie op om de geest en verplichtingen van de AUCPCC te eren door te werken aan de oprichting van een Internationaal Anti-Corruptiehof (IACC).
Afrikaanse leiders moeten corruptie bestrijden
Corruptie heeft Afrika al te lang tegengehouden, het publieke vertrouwen in instellingen aangetast en burgers verhinderd te genieten van de meest basale openbare diensten. Volgens Richard Goldstone, voormalig rechter van het Constitutioneel Hof van Zuid-Afrika en vicevoorzitter van III, is de oprichting van een Internationaal Anti-Corruptiehof cruciaal om grootschalige corruptie te ontmoedigen en de terugkeer van geroofde publieke middelen te verzekeren.
Oproep tot transparantie en rechtvaardigheid
Tijdens de viering van de Afrikaanse Anti-Corruptiedag in 2022 benadrukte de toenmalige president van Nigeria, Muhammadu Buhari, het belang van een Internationaal Anti-Corruptiehof. Dit werd opnieuw bevestigd door de huidige Nigeriaanse regering in oktober 2023. Lateef Fagbemi SAN, minister van Justitie en procureur-generaal van Nigeria, wees op de potentiële voordelen voor Nigeria, een land zwaar getroffen door corruptie, bij de oprichting van een dergelijk hof.
Internationaal Anti-Corruptiehof: een noodzakelijke stap
Het voorgestelde Internationaal Anti-Corruptiehof zou niet alleen corrupte functionarissen vervolgen wanneer hun regeringen niet in staat of onwillig zijn om de universeel overeengekomen misdaden in de VN-conventie tegen corruptie (UNCAC) te handhaven, waaronder omkoping van overheidsfunctionarissen, verduistering en witwassen van misdaadopbrengsten, maar ook hun mede-samenzweerders – de omkopers en witwassers, van wie velen gevestigd zijn in de financiële centra van ontwikkelde landen.
Terugvorderen van illegale middelen
Naast het bestraffen en ontmoedigen van corruptie zou het IACC ook strafrechtelijke en civiele procedures gebruiken om illegale middelen terug te vorderen en terug te geven, zodat deze kunnen worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling, aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering, en andere grote publieke uitdagingen. De medewerkers van het Hof zouden ook een bron zijn voor landen die werken aan het versterken van hun nationale anti-corruptiecapaciteit.
Oproep tot actie en betrokkenheid
In de geest van het vinden van oplossingen voor corruptiemisdrijven en het waarborgen dat mensen profiteren van openbare diensten zoals beoogd in Agenda 2063, roepen wij op tot betrokkenheid, gehoor en overweging voor de oprichting van het Internationaal Anti-Corruptiehof. Wij dringen er bij de staatspartijen van de AUCPCC op aan zich aan te sluiten bij Nigeria en de andere regeringen, evenals honderden vooraanstaande personen en organisaties in Afrika, die al steun betuigen aan de oprichting van het Internationaal Anti-Corruptiehof.
Voor meer informatie:
Ian Lynch via ian.lynch@integrityinitiatives.org / Alejandro Hita Fernández via ahita@clubmadrid.org.