Toerisme in Vlaanderen boekt recordomzet van 809 miljoen euro: ontdek de verrassende trends

Verblijfstoerisme in Vlaamse regio’s groeit explosief

Toerisme Vlaanderen maakte bekend dat verblijfstoerisme in de Vlaamse regio’s een indrukwekkende omzet van 809 miljoen euro heeft gegenereerd. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door Westtoer in samenwerking met de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen, waarbij bijna 5000 respondenten werden ondervraagd tussen maart 2023 en maart 2024.

Fiets- en wandelvakanties enorm populair

Uit het onderzoek komt naar voren dat toerisme in Vlaanderen veel meer omvat dan alleen de Belgische kust en kunststeden. Jaarlijks kiezen 3,7 miljoen gasten, goed voor 10,2 miljoen overnachtingen, voor een verblijf in de groene regio’s van Vlaanderen. De meeste vakantiegangers combineren verschillende activiteiten, maar fiets- en wandelvakanties zijn het populairst. Igor Philtjens, voorzitter van de beleidscommissie Toerisme van de Vereniging van de Vlaamse Provincies en Limburgs gedeputeerde van Toerisme, benadrukt: “Vlaanderen heeft veel te bieden op het gebied van unieke natuur, die je het best al fietsend of wandelend beleeft.”

Inspanning als ontspanning

De Vlaamse regio’s zijn de ideale bestemming voor een tussendoorvakantie, met 3,7 miljoen gasten die goed zijn voor 42% van de vakantiegangers. Wandelen is de populairste activiteit, gevolgd door horecabezoeken en recreatief fietsen. Andere geliefde activiteiten zijn het bezoeken van cultuurhistorische bezienswaardigheden, uitrusten, shoppen, streekproducten ontdekken en natuurbeleving. Bijna de helft van de gasten maakt tijdens hun verblijf een wandeling van meer dan een uur, waarbij bewegwijzerde routes en knooppuntennetwerken favoriet zijn.

Hoge tevredenheid onder toeristen

Toeristen zijn vooral onder de indruk van de gastvrijheid, bereikbaarheid en mooie natuur in Vlaanderen. Dit resulteert in een tevredenheidsscore van maar liefst 89%. Ook de logies worden hoog gewaardeerd, met 86% van de bezoekers die zeer tevreden zijn. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir zegt: “Onze troeven vertalen zich in tevreden en enthousiaste bezoekers. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de bezoekers hun verblijfplaats actief zou aanraden aan familie, vrienden en kennissen.”

Economische impact

Verblijfstoeristen geven gemiddeld 113 euro per nacht en per persoon uit, wat een totale omzet van 809 miljoen euro genereert. Igor Philtjens merkt op: “Het dichtbijtoerisme in onze regio’s zit in de lift. Toeristen zorgen voor omzet bij lokale ondernemers en tonen aan dat Vlaanderen het ontdekken waard is.”

West-Vlaamse troeven

De groene regio’s van West-Vlaanderen onderscheiden zich door hun unieke profiel. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, benadrukt de sterke punten: “De streekgastronomie en authentieke adressen worden zeer gewaardeerd.” In 2022 ontvingen de regio’s zoals het Brugse Ommeland en de Westhoek respectievelijk 160.000 en 420.000 vakantiegangers, wat resulteerde in een omzet van tientallen miljoenen euro’s. De Leiestreek trok bijna 200.000 verblijfstoeristen aan, goed voor bijna 40 miljoen euro aan toeristische omzet. Het verblijfstoerisme in de Vlaamse regio’s is een belangrijke economische factor geworden, met een omzet van 809 miljoen euro. De regio’s bieden een divers aanbod aan activiteiten en accommodaties, wat resulteert in hoge tevredenheid onder de bezoekers. Vlaanderen blijft investeren in een kwalitatief toeristisch aanbod om de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen te bevorderen.