AI-burgerpanel vraagt aandacht voor cruciale kwesties in AI-beleid
Brussel, 8 juni 2024 – Vandaag presenteerde een Belgisch burgerpanel hun rapport over de integratie van artificiële intelligentie (AI) in ons dagelijks leven aan beleidsmakers, bedrijven en de Koning Boudewijn Stichting. Dit panel, bestaande uit 60 willekeurig gekozen Belgen, heeft negen kernboodschappen geformuleerd die de kloof moeten dichten tussen de bezorgdheden van burgers en de recente AI Act van de EU.
Innovatief initiatief van Belgisch voorzitterschap
Het BeEU-burgerpanel over AI is een vooruitstrevend initiatief van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2024. Gedurende drie weekenden tussen februari en april 2024 werkte het panel aan een visie over de toekomst van AI binnen de EU. Hendrik Van De Velde, coördinator van het Belgisch voorzitterschap, zei: “We vinden het belangrijk om burgers centraal te stellen in het besluitvormingsproces. Dit burgerpanel was de ideale manier om de betrokkenheid van burgers te vergroten.”
Milieu-impact en deepfakes als dringende aandachtspunten
Het burgerpanel benadrukt dat de milieu-impact van AI-systemen vaak over het hoofd wordt gezien. AI verbruikt veel energie en materialen, wat zorgwekkend is gezien de ecologische druk. Ook wijzen ze op de dreiging van deepfakes en niet-betrouwbare informatie die de democratie kunnen ondermijnen. Deze kwesties worden momenteel niet voldoende aangepakt in de AI Act.
Economische systemen en AI
Het panel dringt aan op een nieuwe kijk op het economisch systeem in het licht van AI. Ze stellen dat de EU voorbereid moet zijn op de ingrijpende veranderingen die AI met zich meebrengt. Bovendien pleit het panel voor investeringen in AI voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie om de positie van de EU in de wereld te versterken.
Uitgebreide visie op AI
Naast de urgente aandachtspunten heeft het BeEU-burgerpanel negen kernboodschappen uitgewerkt over diverse thema’s. Ze benadrukken de rol van AI in werk en onderwijs, en het belang van menselijke betrokkenheid in AI-ontwikkeling. Het panel roept op tot betere communicatie en samenwerking binnen de EU om de ontwikkeling van AI in goede banen te leiden.
Het rapport in detail
Het rapport van het burgerpanel biedt een diepgaande visie op AI en pleit voor actie op verschillende fronten. Het panel hoopt dat hun input leidt tot concrete beleidsmaatregelen die de belangen van alle betrokkenen behartigen.