België slaat alarm: Frans windmolenpark bedreigt onze kust

Brussel, 27 mei 2024
Strijd tegen Frans windmolenpark bij Duinkerke
De Belgische regering, vertegenwoordigd door vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt, heeft vandaag officieel bezwaar ingediend tegen de bouw van een groot Frans windmolenpark voor de kust van Duinkerke. Het project, dat voorziet in 46 windmolens van 240 tot 300 meter hoog op slechts 10 km van de kust, bedreigt volgens België fundamentele belangen zoals scheepvaartveiligheid, luchtverkeer, redding op zee, het mariene milieu en het uitzicht van kustbewoners.
Fundamentele bezwaren van België
Het geplande windmolenpark, dat een oppervlakte van 50 km² zou beslaan en jaarlijks ongeveer 2,3 TWh elektriciteit zou produceren, stuit al sinds 2016 op verzet vanuit België. Vandaag benadrukte minister Paul Van Tigchelt de zorgen van ons land door een gecoördineerd Belgisch standpunt in te dienen, dat steun krijgt van de Vlaamse overheid, kustgemeenten, de provincie West-Vlaanderen, de haven van Oostende en de Rederscentrale.
België vreest dat twee scheepvaartroutes vanuit Oostende onbruikbaar zouden worden en dat de veiligheid van scheepvaart en zeezicht vanuit De Panne, Koksijde en Nieuwpoort ernstig in het gedrang komen. Bovendien zou het windmolenpark negatieve gevolgen hebben voor beschermde zeevogels in de nabijgelegen Natura 2000-gebieden, waaronder ‘Bancs des Flandres’ en ‘Vlaamse Banken’.
Alternatieve locatie voorgesteld
Hoewel België zich verzet tegen de huidige locatie, stelt het land een alternatieve locatie voor verder op zee. Dit voorstel, ondersteund door een juridisch advies van een Frans advocatenkantoor, zou de meeste bezwaren wegnemen. België, als zesde grootste producent van offshore windenergie ter wereld, benadrukt zijn bereidheid om samen te werken met Frankrijk aan een oplossing.
Milieueffectenrapport onder de loep
Het milieueffectenrapport toont aanzienlijke tekortkomingen aan, zoals het ontbreken van onderzoek naar alternatieve locaties, een Europese verplichting. Daarnaast ontbreken wetenschappelijke onderbouwingen voor de voorgestelde compensatiemaatregelen. Frankrijk rechtvaardigt de voortgang van het project door een beroep te doen op een afwijkingsprocedure, maar België blijft bij zijn standpunt dat het project bij significante negatieve impact niet kan doorgaan.
Rechten vrijwaren
Een speciaal aangestelde commissie zal nu de opmerkingen en bezwaren onderzoeken en een advies uitbrengen. Op basis hiervan zal de prefect van Hauts-de-France beslissen over het verlenen van de benodigde vergunningen. België behoudt zich het recht voor om, indien nodig, verdere juridische stappen te ondernemen bij Franse en Europese gerechtshoven.
Paul Van Tigchelt over de bezwaren
“Ons land verzet zich sinds 2016 tegen de Franse plannen om een windmolenpark voor de kust van Duinkerke te installeren. Met windmolens tot 300 meter hoogte op nauwelijks enkele kilometers van onze kust en pal tegen de Belgische grens is dit allesbehalve goed nabuurschap. We rekenen erop dat Frankrijk hiermee rekening zal houden en voor dit park de gevraagde administratieve vergunningen niet zal afleveren,” aldus Paul Van Tigchelt.
Het originele onbewerkte persartikel kan je hieronder bekijken
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com