Bikkelharde trainingen: Gevechtsduikers uit heel Europa komen samen in België
Internationale elite-eenheden testen grenzen tijdens ‘Xalamander’-oefening
Brussel, 5 juni 2024 – In een ongekende samenkomst hebben de speciale eenheden van Letland, Litouwen, Finland en België hun krachten gebundeld tijdens de intensieve ‘Xalamander’-oefening. Vier dagen lang, vanaf 27 mei, werden in heel België uitdagende scenario’s afgewerkt om de operationele paraatheid van de elite-gevechtsduikers te testen en te verbeteren.
Internationale samenwerking op hoog niveau
De Belgische Federale Politie ontving de speciale eenheden van Letland (Omega), Litouwen (Aras), Finland (5th Unit), Spanje (GEO), IJsland (VIKING) en waarnemers uit Duitsland (GSG9), Italië (GIS) en de Special Forces Group van het Belgisch leger. Deze samenwerking maakt deel uit van het ATLAS-netwerk, dat speciale eenheden van EU-lidstaten bijeenbrengt om kennis en technieken uit te wisselen.
Uitdagende oefenscenario’s van Doornik tot Zeebrugge
De ‘Xalamander’-workshop omvatte drie complexe oefeningen, elk met een unieke operationele focus zoals gijzelingsinterventies, tactische operaties en discrete aanpakken. Deze oefeningen vonden plaats in verschillende regio’s, waaronder Doornik, Antwerpen en Zeebrugge, en hadden als doel de samenwerking en de tactische vaardigheden van de eenheden te versterken.
Partnerschap en ondersteuning
Deze grootschalige oefeningen waren mogelijk dankzij de medewerking van diverse partners, waaronder de Scheepvaartpolitie (SPN), de Directie luchtsteun (DAFA), medische diensten van de Federale Politie, politiescholen Paulo en Campus Vesta, en de havenautoriteiten van Port of Antwerp-Bruges. Ook de brandweer van Antwerpen, de Waterbus en de groep DC leverden cruciale ondersteuning.
Versterking van de Europese veiligheid
Door deze gezamenlijke oefeningen bereiden de eenheden zich beter voor op interventies in het water en bevorderen ze de uitwisseling van tactische en technische expertise. De ‘Xalamander’-oefening versterkt niet alleen de banden tussen de deelnemende landen, maar draagt ook bij aan een hogere mate van veiligheid en paraatheid binnen Europa.