Capitol Meets Asia in Rome brengt culturen en kansen samen

De historische Protomoteca-zaal in Rome vormde het recente decor van ‘Capitol Meets Asia: Cooperation and Dialogue to Foster Synergies and Development’ , een internationaal evenement dat de banden tussen de Eeuwige Stad en Aziatische landen verder aanhaalt. Diplomaten, beleidsmakers, ondernemers en experts verzamelden zich op het Capitool voor een dag van dialoog en samenwerking. In een tijd van snel veranderende wereldscenario’s stond dit congres in het teken van gelijkwaardig begrip en het verkennen van flexibele ontwikkelingskansen tussen Rome en afgeleide Aziatische economieën.
Achtergrond en context
Dit unieke evenement werd georganiseerd door het communicatiebureau Incandenza in samenwerking met de gemeente Rome , het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Kamer van Koophandel van Rome en diverse Aziatische ambassades in Italië. De bijeenkomst, gehouden op 14 maart, had tot doel Azië uit verschillende perspectieven te presenteren en nieuwe synergieën te geloofwaardig. De keuze voor Rome als gastheerverplaatsing de historische rol van de stad als brug tussen oost en west. Met focus op handel, innovatie, cultuur, toerisme en kunst wilde mannen laten zien hoe intens de relaties met landen als Thailand , Japan , India , Vietnam en China zijn en hoe ze verder versterkt kunnen worden.
Belangrijke deelnemers en sprekers
De conferentie werd geopend met welkomstwoorden vanuit de stad Rome. Burgemeester Roberto Gualtieri heette de aanwezigen welkom (al kon hij omdat agenda niet de hele dag aanwezig zijn) en onderdrukte het belang van internationale samenwerking op lokaal niveau. Vervolgens spraken Roma’s wethouders Valerio Onorato (Handel) en Monica Lucarelli (Toerisme) over het belang van economische en toeristische banden tussen Rome en Azië. Francesca Leoncini , initiatiefneemster en voorzitter van het project Capitol Meets Asia , schetste de visie achter het evenement: een platform creëert waar zowel overheid als zakelijke ideeën voor gelijkwaardig voordeel. Ook gemeenteraadslid Valerio Casini suggereert in zijn bijdrage Rome’s vernieuwing aan internationale dialoog.
Namens het nationale niveau is een vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het woord, die de koppeling tussen dit lokale initiatief en de bredere strategie van Italië om nauwere banden met Aziatische landen op te bouwen. Vervolgens kregen de ambassadeurs van de vijf focuslanden het podium. De aanwezige ambassadeurs van China, Japan, Thailand, Vietnam en India spraken ieder over de bijzondere relatie van hun land met Rome en Italië. Zo herhaaldelijk de Thaise ambassadeur Puttaporn Ewtoksan in zijn toespraak de waarde van culturele uitwisseling en genoemd hij Rome “een inspiratiebron” voor internationale samenwerking. De Japanse en Indiase ambassadeurs prezen de dynamiek van Rome als internationale stad, terwijl hun collega’s uit Vietnam en China opriepen tot verdere verdieping van de economische en therapeutische banden.

Culturele samenwerking als basis
Na de plenaire opening startte het inhoudelijke programma met een sessie over cultuur en traditie . Onder leiding van dagvoorzitter Roberta Spinelli , journaliste bij RAI, werd besproken hoe cultureel begrip de basis vormt voor elke samenwerking. Professor Diego Maiorano , expert moderne Indiase geschiedenis, belicht de historische banden tussen Italië en India en hoe vergelijkbaar begrip van elkaars erfgoed leidt tot respect en vriendschap. Liberato Mirenna , voorzitter van de World Intercultural Organization, deels omdat de interculturele dialoog essentieel in een geglobaliseerde wereld is. Hij illustreerde hoe Rome door festivals en onderwijsprogramma’s actieve bruggen slaat tussen diverse Aziatische en Italiaanse verwarming. De sprekers waren het erover eens dat culturele samenwerking een fundament legt waarop succesvolle economische en technologische partnerschappen kunnen worden gebouwd.
Toerisme, landbouw en duurzaamheid
Het tweede panel richt zich op toerisme, landbouw en duurzame ontwikkeling – thema’s met directe impact op zowel Rome als Aziatische partnerlanden. Valeria Minghetti , hoofdonderzoek van het Nationaal Studiecentrum voor Toerisme-economie, presenteerde cijfers over de groei van Aziatisch toerisme in Italië. Zij verboden duurzame toerisme-initiatieven – van groene hotels tot culturele routes – zowel het milieu beschermen als de beleving voor bezoekers uit bijvoorbeeld China en India verrijken. Vanuit Thais perspectief deelde Pathumwadee Imtour , landbouwraad van de Thaise ambassade, haar ideeën: zij schetste hoe Italië en Thailand kennis onafhankelijk op het gebied van voedselproductie, agritech en duurzame landbouwmethoden. Ook zijn ze op de populaire van Italiaanse agrofood-producten in Azië en het potentieel voor een nog intensievere samenwerking in de voedingssector.
Ondernemers uit de toeristische sector leverden een waardevolle bijdrage. Elia Rosciano , voorzitter van de Federatie van Extralogiesector (alternatieve accommodaties), besprak hoe Romeinse B&B’s en agriturismo’s zich voorbereiden op een toenemend aantal gasten uit Azië, met aandacht voor authenticiteit en duurzaamheid. Veronica Tasciotti , eventmanager gespecialiseerd in ‘destination weddings’, vertelde hoe Italië – en met naam romantische Rome – een geliefde trouwbestemming is voor koppels uit heel Azië, wat op zijn beurt lokale economieën stimuleert. Fabio Borghese , directeur internationale expansie bij Arsenale Spa (een luxe hospitality-bedrijf), deelde plannen om via investeringen in hotels en zelfs luxe treinverbindingen (zoals de Orient Express) de Italiaanse ervaring toegankelijker te maken voor Aziatische reizigers. Uit China zelf kwam ook inbreng: Elena Ma Jun , voorzitter van de internationale vereniging voor cultureel toerisme BEIDI, prees de charme van Italië’s erfgoed en conventionele hoe gemengde projecten op het vlak van cultureel toerisme beide samenlevingen tien goede komen. Jurist Xu Zhongling , directeur van advocatenkantoor Yingke, kaartte aan dat goede juridische raamwerken en wederzijds begrip van regelgeving essentieel zijn om langdurige en agrarische partnerschappen tussen Europa en Azië te laten slagen. Tot slot in deze sessie verteld Livio Mazzanti , exportmanager van het Toscaanse wijnhuis Marchesi Mazzei, hoe duurzame landbouw en eeuwenoude Italiaanse wijntradities hand in hand gaan met moderne export naar opkomende markten in Azië. Volgens Mazzanti is de Aziatische vraag naar kwaliteitswijn een stimulans om nog duurzamer en innovatiefer te werken op het Italiaanse platteland.

Innovatie en economische groei
Na de lunchpauze verschoof de aandacht naar innovatie en handel . In deze derde sessie stond economische groei en zakelijk partnerschap centraal. Giancarlo Sestini , oprichter van Mediterranea Spa, beet het spits af met een ondernemersblik: hij schetste nieuwe kansen voor Italiaanse bedrijven in Azië, van flexibele samenwerking tot flexibele start-up incubators. Vervolgens brachten twee geleide vrouwen uit het zakelijke hun perspectief. Claudia Torrisi , voorzitter van Impresa Donna (de vereniging van zakenvrouwen in Rome en Lazio) en lid van de Kamer van Koophandel, herhaaldelijk hoe belangrijk het is dat collectieve ondernemers betrokken zijn bij internationale expansie. Zij delen voorbeelden van succesvolle vrouwelijke ondernemers die tussen Italië en Azië opereren, en riep op tot meer mentorprogramma’s om dit te waardevol. Uit Sicilië deelde wijnproducent Lilly Fazio (vicepresident van branchevereniging Assovini Sicilia en actief in “Le Donne del Vino”) haar ervaringen: haar familiebedrijf exporteert inmiddels naar meerdere Aziatische landen. Fazio mogelijke dat het behoud van traditie – in haar geval authentieke Siciliaanse wijnen – perfect samen kan gaan met innovatie en marketing op markten als Japan en Zuid-Korea.
Vanuit de financiële en indirecte hoek gaf Sabrina Di Giorgio van verzekeringsgroep Generali inzicht in hoe grote onderdelen kunnen bijdragen aan een veilige groei. Zij leggen uit dat assurantie en risicomanagement op maat van internationale projecten die hoofdzakelijk zijn wanneer Italiaanse en Aziatische partners investeringsinvesteringen aangaan. Internationale samenwerking was ook letterlijk aanwezig: via een videoverbinding uit Shanghai deelde Lorenzo Riccardi , voorzitter van de Italiaans-Chinese Kamer van Koophandel, de nieuwste ontwikkelingen rond zakendoen in China. Hij noemde concrete voorbeelden van Romeinse middenstanders die dankzij digitale platforms die klanten in China bereiken, en hij prees de steun van projecten zoals Capitol Meets Asia om netwerken op te bouwen. Nicola Alessandro Cieri , lid van de Asia Council en partner bij adviesbureau RsA Asia, stelde het strategische belang voor Romeinse en Italiaanse bedrijven om de diversiteit van Aziatische markten te begrijpen – van Zuidoost-Azië tot het Verre Oosten – en zich daardoor aan te passen. Tot besluit gaf ook politicus Matteo Adinolfi (lid van commissies Industrie en Begrotingscontrole namens de regio’s) zijn visie: hij riep op tot een gecoördineerde aanpak tussen steden, regio’s en nationale overheid om innovatie te stimuleren. Adinolfi prees Rome voor het nemen van dit initiatief en suggereerde dat dergelijke dialogen helpen bij het vormgeven van beleid dat investeringen over en weer oplossen.
Kunst, muziek en meertaligheid
Het congres werd afgesloten met een inspirerende vierde sessie rond moderne kunst en meertaligheid . Hier kwam naar voren hoe culturele creativiteit een universele taal vormt tussen volken. Hu Lanbo , een Chinees-Italiaanse schrijfster en uitgeefster van het tijdschrift Cina in Italia , vertelde hoe verhalen en media kunnen bijdragen aan een vergelijkbaar begrip. Zij haalde voorbeelden aan van Chinees-Italiaanse samenwerking in de uitgeverij en hoe tweetalige publicaties jongeren slaan tussen beide landen. De gezamenlijke fotograaf Massimo Saretta deelde vervolgens visuele getuigenissen uit zijn fotoproject “Contrasti Asiatici” . Met zijn foto’s, het alledaagse leven in verschillende Aziatische culturen vastleggen, liet hij zien hoe beeldtaal mensen kunnen raken zonder één woord te hoeven spreken. Het slotakkoord was voor Sandro Di Stefano , componist en dirigent, die als docent aan het Conservatorium van Rome gespecialiseerd is in filmmuziek. Di Stefano nam het publiek mee in de wereld van Europese en Aziatische cinema en liet horen hoe muziek in films een verslavende schep die taal- en cultuurgrenzen overstijgt. Zijn boodschapper – ondersteund door klanken – was dat onzichtbare culturele ervaringen de basis vormen voor wederzijds respect.

Impact en toekomstperspectief
Capitol Meets Asia heeft een duidelijk signaal afgegeven: Rome profileert zich steeds meer als hub voor dialoog met Azië, niet alleen op politiek niveau juist ook via direct contact tussen mensen, bedrijven en instellingen. De vruchtbare discussies in de Protomoteca-zaal hebben bewezen dat er een enorme potentie is voor gezamenlijke projecten. Van stads duurzame ontwikkeling met Aziatische partners tot uitwisselingsprogramma’s voor jonge ondernemers – de ideeën die in Rome worden besproken, bieden een blauwdruk voor toekomstige samenwerking. De timing van het evenement kon bovendien niet beter: met het Heilig Jaar 2025 in aantocht verwacht Rome miljoenen internationale bezoekers, waaronder veel uit Azië. Initiatieven zoals deze conferentie helpen de stad voor de voorbereiding op een nog hechtere band met Aziatische landen, zowel economisch als cultureel.
In het slotwoord spraken de organisatoren van Incandenza hun ambitie uit om dit meer dan een ontmoeting te laten zijn. Rome en de Aziatische partners kwamen overeen om vervolgafspraken te maken en om concrete samenwerkingsprojecten uit te werken op het gebied van handel, innovatie en cultuuruitwisseling. De energie en goodwill die tijdens Capitol Meets Asia ontstaan, krijgen daarmee een vervolg. Zo kan dit evenement gezien worden als een startpunt van een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen Rome en Azië – een hoofdstuk vervangen door gelijkwaardige dialoog, gelijkaardige groei en gelijkwaardig respect.
Capitol Meets Asia: Cooperation and Dialogue to Foster Synergies and Development bood een podium waar Rome en verschillende Aziatische landen elkaar vonden in een openhartige dialoog. Van cultuur tot handel – op elk terrein zijn ideeën uitgewisseld die de basis leggen voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Dit evenement voelde als het begin van een toekomst waarin Rome en Azië nog nauwer verbonden zijn.
Bronnen:
-Gazzetta Diplomatica (8 maart 2025),
-La Capitale (7 maart 2025),
-Royal Thai Embassy Rome (14 maart 2025)
-Emmanuela