De verborgen crisis in de Belgische rechtspraak: structurele corruptie en juridische nalatigheid ontmaskerd

22 november 2024

Corruptieschandalen in de rechtspraak: een systeem in verval

Een alarmerend beeld van de Belgische rechtspraak komt naar voren door de onthullingen van een betrokken burger. Wat begon als een persoonlijk geschil rond een erfenis en de aankoop van een stuk grond in 2008, bracht een groter systeemprobleem aan het licht. Hij stelt dat vredegerechten in bepaalde regio’s bewust en systematisch onrechtvaardige beslissingen nemen, gesteund door een netwerk van rechters en advocaten. Dit zou niet alleen hem treffen, maar ook andere rechtzoekenden.

Een netwerk van beïnvloeding en onrecht

Volgens de betrokkene wordt een systeem onderhouden waarin gerechtelijke zaken opzettelijk toegewezen worden aan rechters die meewerken aan vooringenomen uitspraken. Eerlijke plaatsvervangende rechters worden hierbij buitenspel gezet. Het probleem beperkt zich niet tot lokale rechtbanken; zelfs op hoger niveau, zoals bij hoven van beroep, zouden systematische juridische tekortkomingen worden gedoogd.

Een sprekend voorbeeld hiervan is een beslissing uit 2018, waarin twee kamers van een hof van beroep gesloten werden wegens personeelstekort. Deze beslissing wordt door kenners van de wet als “contra legem” bestempeld en had vernietigd moeten worden. Tot op heden is hier geen actie op ondernomen.

Rechtszaken die de kern van het probleem blootleggen

Een van de meest besproken zaken is een aanklacht tegen de Belgische staat vanwege juridische nalatigheid, waaronder de behandeling van een tragische moordzaak. Hieruit blijkt volgens de betrokkenen hoe structurele fouten slachtoffers en hun families blijven benadelen. De toepassing van artikel 441 van het Wetboek van Strafvordering, waarmee foute gerechtelijke beslissingen kunnen worden gecorrigeerd, had een verschil kunnen maken, maar blijft onbenut.

Verantwoordelijkheid en passiviteit op hoog niveau

Volgens de betrokkene ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de hoogste juridische en politieke autoriteiten. De minister van Justitie en de procureurs-generaal hebben de bevoegdheid om beslissingen die in strijd zijn met de wet te corrigeren, maar zouden deze verantwoordelijkheid niet nemen. Ook het Hof van Cassatie en de Hoge Raad voor de Justitie zouden nalaten om adequaat op te treden.

Een wetswijziging in 2016, bedoeld om het rechtssysteem te hervormen, wordt genoemd als een van de oorzaken van de huidige problemen. Deze wijziging zou fouten binnen het systeem hebben vergemakkelijkt en bestaande corruptie hebben versterkt.

Een oproep tot ingrijpende hervormingen

De nieuwe verklaringen werpen een verontrustend licht op het gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheid binnen het Belgische rechtssysteem. Er wordt gepleit voor een grondige herziening van de structuren en een aanpak van de mechanismen die onrecht mogelijk maken. Het falen van het systeem, met name de passiviteit van degenen die verantwoordelijk zijn voor toezicht en handhaving, verlengt het lijden van slachtoffers onnodig en ondermijnt het vertrouwen in de rechtsstaat.

Wij schrijven dit uiteraard niet zomaar. Naam en adres van meerdere klokkenluiders is bekend bij de redactie.