Didier Vercooren en Adelson Decat nemen afscheid van de cultuurraad in Diksmuide

29 januari 2025

Een tijdperk afgesloten: de cultuurraad op een kruispunt

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad van Diksmuide (die plaatsvond in de 4AD) stond de avond in het teken van afscheid en verandering. Voorzitter Didier Vercooren kondigde na veertien jaar aan dat hij zijn functie neerlegt. Ook penningmeester Adelson Decat neemt afscheid na bijna een halve eeuw culturele betrokkenheid. Terwijl de cultuurraad zich voorbereidt op de toekomst, werd er uitgebreid stilgestaan bij hun verdiensten en de impact die zij hebben gehad op het culturele leven in Diksmuide.

De cultuurraad in transitie: wat brengt de toekomst?

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 en de installatie van het nieuwe stadsbestuur in december, staat ook de cultuurraad voor grote veranderingen. In de loop van dit jaar worden nieuwe verkiezingen georganiseerd voor de adviesraden, waaronder de cultuurraad. In omliggende gemeenten zijn deze verkiezingen al achter de rug, maar in Diksmuide is het nog onduidelijk welke koers het nieuwe beleid zal varen. Aangezien adviesraden niet langer verplicht zijn, is het mogelijk dat de cultuurraad in zijn huidige vorm verdwijnt. Voor de huidige stuurgroepleden betekent dit dat hun mandaat ten einde loopt, tenzij ze zich opnieuw kandidaat stellen. Didier Vercooren liet er geen twijfel over bestaan: hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. Na veertien jaar voorzitterschap vindt hij het tijd voor een nieuwe wind en een frisse leiding. Wel blijft hij aan als niet-uitvoerend voorzitter totdat de verkiezingen een opvolger aanduiden.

Adelson Decat: bijna vijftig jaar culturele inzet

Naast het afscheid van Didier Vercooren als voorzitter, markeerde de avond ook het vertrek van Adelson Decat als penningmeester. Op 81-jarige leeftijd zet hij een punt achter een indrukwekkende loopbaan binnen het culturele veld van Diksmuide. Adelson Decat was in 1974 betrokken bij de oprichting van de Dorpsraad Aktief Pervijze en werd in 1975 lid van de Vlaamse Culturele Vriendenkring. Een jaar later trad hij toe tot het bestuur van de Culturele Raad Diksmuide. In 2002 nam hij de rol van penningmeester op zich, een functie die hij meer dan twintig jaar met toewijding vervulde. Zijn motivatie kwam voort uit een duidelijke drijfveer: hij wilde ervoor zorgen dat Pervijze, dat zich destijds soms achtergesteld voelde, actiever betrokken werd bij het culturele leven in Diksmuide. Zijn inspanningen droegen ertoe bij dat Pervijze een vaste plaats kreeg binnen de cultuurraad.

Een leven lang engagement

Hoewel Adelson Decat zijn taak als penningmeester neerlegt, blijft hij nog altijd actief in tal van verenigingen. Hij is secretaris van de kerkfabriek van Pervijze en bestuurslid bij het Davidsfonds. Daarnaast zet hij zich in als secretaris van WLC Veurne, de vriendenkring van Belgacom, en is hij lid van het zangkoor van Pervijze. Zijn echtgenote, Paula Demolder, deelt diezelfde toewijding aan het verenigingsleven. Op 80-jarige leeftijd is zij nog steeds actief als secretaris van de Gezinsbond in Pervijze. Samen blijven zij zich inzetten voor de gemeenschap en dragen zij bij aan het rijke verenigingsleven van de regio.

Veranderingen in het cultuurbeleid van Diksmuide

Met een nieuw stadsbestuur aan het roer werden er de afgelopen weken al enkele ingrijpende beleidskeuzes gemaakt. Zo werd de dienst evenementen opnieuw losgekoppeld van de dienst cultuur. Andere opvallende beslissingen waren de annulering van de traditionele nieuwjaarsreceptie in Salons Saint-Germain voor stadspersoneel en genodigden, evenals het uitstellen van de algemene nieuwjaarsreceptie voor inwoners. Daarnaast werd besloten om de foto’s van koning Filip en koningin Mathilde uit de trouwzaal van het stadhuis te verwijderen. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat voormalig burgemeester Lies Laridon nu werkt als mantelzorger voor haar moeder en nog een ondersteuningsfunctie in het sociaal huis op zich neemt.

Wat Didier Vercooren achterlaat als voorzitter

Onder het voorzitterschap van Didier Vercooren groeide de cultuurraad uit tot een sterke ondersteunende kracht voor de lokale verenigingen. Een van zijn grootste verwezenlijkingen is de invoering van de tweejaarlijkse cultuurprijs. Hiermee worden personen en organisaties geëerd die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de culturele sector. De eerste winnaar van deze prijs was Jozef Dumoulin (eerste voorzitter van de cultuurraad in Diksmuide), later gevolgd door onder andere filmclub 4AD, galerij Montanus en De Toverlantaarn.

Daarnaast was Didier Vercooren ook gelukkig met de verdubbeling van de subsidies voor de meer dan honderd socio-culturele verenigingen in Diksmuide. Deze verhoging werd twee jaar geleden doorgevoerd en wordt sindsdien beheerd door de dienst cultuur. Didier Vercooren vertelt:”Alhoewel ik dit niet zelf heb gerealiseerd, was dit wel echt welgekomen voor de vele culturele verenigingen die Diksmuide telt.” Ook de interne werking van de cultuurraad kreeg een nieuwe dimensie. Onder zijn voorzitterschap werd er teambuilding georganiseerd met de stuurgroep, wat de samenwerking en betrokkenheid binnen de cultuurraad versterkte en kwam er ook een jaarlijkse culturele uitstap. Didier Vercooren heeft zich altijd heel hard ingezet voor het culturele leven in Diksmuide. Het zal dan ook een gemis zijn, dat hij de fakkel nu doorgeeft.

Een laatste “toast” op de toekomst

Na de officiële toespraken werd in de 4AD een receptie afgesloten met een informeel samenzijn onder het wel -en toeziend oog van Patrick Smagghe die samen met Didier Vercooren alles in goede banen heeft geleid. Terwijl Nadége Bakkam zorgde voor versgebakken oliebollen, werd er geklonken op een gezond en cultureel 2025. Voor de cultuurraadvoorzitter Didier Vercooren en zijn penningmeester Adelson Decat is deze avond echt het einde van een lang en bloeiend cultureel tijdperk in Diksmuide. Voor de cultuurraad en het culturele leven in Diksmuide luidt het een nieuwe fase in, vol uitdagingen.