Dreigende legalisering van genitale verminking in Gambia: Actie nodig!
Oostende, 24 juni 2024
Gemeenteraadslid Yves Miroir luidt noodklok over mensenrechten
Vanavond staat er een belangrijke interpellatie op de agenda van de Oostendse gemeenteraad. Gemeenteraadslid Yves Miroir van “de O mens” roept op tot duidelijke acties van het stadsbestuur en Schepen Silke Beirens om de dreigende legalisering van genitale verminking in Gambia tegen te gaan.
Oproep tot actie voor mensenrechten
Sinds 2015 is genitale verminking in Gambia verboden onder de Women’s (Amendment) Act. Dit verbod kwam er om de praktijk van het wegsnijden van de clitoris en schaamlippen, waaraan 74% van de vrouwen in Gambia lijdt, uit te bannen. Ondanks de strafmaatregel van maximaal 3 jaar gevangenisstraf, heeft het Gambiaanse parlement op 18 maart 2024 ingestemd met een intrekking van dit verbod. Het voorstel ligt nu bij een parlementaire commissie voor een derde lezing.
Dringende vragen aan Schepen Silke Beirens
Gemeenteraadslid Yves Miroir stelt vier cruciale vragen aan Schepen Silke Beirens, die verantwoordelijk is voor internationale samenwerking en de zusterband met Banjul:
- Bent u op de hoogte van het feit dat genitale verminking in Gambia weer legaal dreigt te worden?
- Deelt u de mening dat wij ons hiertegen moeten uitspreken? Zo niet, waarom niet?
- Welke diplomatieke middelen wilt u inzetten om dit tegen te gaan?
- Wilt u het parlement van Gambia vragen om de mensenrechten te eerbiedigen en het verbod te handhaven?
Doel: Handhaving van het verbod
“De O mens” en gemeenteraadslid Yves Miroir hopen dat het stadsbestuur en Schepen Silke Beirens snel en duidelijk actie zullen ondernemen om deze dreigende schending van mensenrechten aan te pakken, zodat het verbod op genitale verminking in Gambia gewaarborgd blijft.
Oostende en Banjul: een unieke stedenband
Oostende heeft sinds 2003 een stedenband met de hoofdstad van Gambia, Banjul. Beide steden werken samen op verschillende domeinen. Op 31 maart 2022 bracht Oostends burgemeester Bart Tommelein samen met schepen van Mens en Milieu Silke Beirens een bezoek aan hun zusterstad Banjul. Dit was de eerste keer dat een Oostendse burgemeester de Gambiaanse hoofdstad bezocht sinds de start van de stedenband.
Burgemeester Bart Tommelein benadrukte het belang van deze samenwerking: “De stedenband tussen Oostende en Banjul is echt uniek. Het is een eer om met eigen ogen te zien hoe er grote stappen gezet worden op vlak van afvalbeleid, stadsvergroening en digitalisering. We willen onze stedenband nog meer in de verf zetten en blijven samenwerken in de toekomst.”
Toekomstperspectief met subsidie
In 2019 kreeg Stad Oostende 3 miljoen euro aan subsidiemiddelen van de Europese Unie voor de stedenband, bovenop de bestaande werkingsmiddelen. Met die Europese subsidies zet Banjul voluit in op stadsvergroening, klimaatbeheersing, een beter afvalbeleid, sociale inclusie en innovatie. Het Europese project ging begin 2020 van start onder de naam ‘City Link Ostend Banjul: Partnership for Sustainable City Development’.
Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens voegde toe: “Het gaat hier om de grootste subsidie die we ooit binnenhaalden. We maken hiermee ter plaatse een groot verschil op allerlei vlakken en geven jonge generaties een aantrekkelijk toekomstperspectief. Banjulians zijn net als Oostendenaars trots op hun stad.”
Om ervoor te zorgen dat Banjul een goed bestuur heeft, maakt het project studiebeurzen vrij voor personeelsleden van het lokale stadsbestuur. Bovendien krijgen lokale schepenen, leden van wijkcomités en medewerkers van de stadsadministratie de mogelijkheid om opleidingen te volgen en wordt er ingezet op het digitaliseren van de administratie.
Een groener Banjul
Met het geld heeft Banjul 5.000 kokosbomen en 1.000 andere boomsoorten op het strand geplant om kusterosie tegen te gaan. Zo vormt het strand een buffer tegen de stijgende zeespiegel. Momenteel krijgt de binnenstad een groene make-over. Hiervoor schakelt de Gambiaanse hoofdstad verschillende lokale scholen in die nog eens 5.000 extra bomen aanplanten.
“Het doet deugd om te zien hoe er vanuit de lokale bevolking voor de jonge bomen gezorgd wordt. Ze hebben zich het project eigen gemaakt en zijn er erg trots op. Natuurlijke kustverdediging is trouwens maar één troef. De bomen leveren ook natuurlijke producten én verhogen de lokale biodiversiteit,” vertelt schepen Beirens.
Propere stad
Om de Gambiaanse kuststad proper te houden, kocht de Stad twee nieuwe vuilniswagens en bijna 6.000 nieuwe openbare vuilnisbakken aan. Verder kregen de afvalophalers nieuwe veiligheidskledij en een training. De vuilnissite van Banjul krijgt een volledige omheining en er volgen initiatieven rond composteren en het recycleren van plastic.
Vervolgens spitst het project zich toe op Crab Island, een leegstaand schoolgebouw dat een toekomstig centrum voor duurzame ontwikkeling zal worden. De bestaande schoolgebouwen op deze locatie worden momenteel duurzaam gerenoveerd. Radio Banjul; een muziek-, kunsten- en multifunctioneel centrum; verschillende start-ups die rond duurzame economie werkzaam zijn; een ICT- en smartlab; initiatieven rond recyclage en volkstuinen krijgen een thuis op Crab Island.
Doel: Handhaving van het verbod
“De O mens” en gemeenteraadslid Yves Miroir hopen dat het stadsbestuur en Schepen Silke Beirens snel en duidelijk actie zullen ondernemen om deze dreigende schending van mensenrechten aan te pakken, zodat het verbod op genitale verminking in Gambia gewaarborgd blijft.