Een verwarrende NAVO-paradox: Bondgenoten die met tegengestelde doelen in Syrië tegen elkaar strijden (opinie)

De situatie in Syrië zorgt voor enorme verdeeldheid binnen het bondgenootschap. Het laat zien hoe NAVO-landen verdeeld kunnen zijn. Twee lidstaten, Turkije en de VS, staan tegenover elkaar. Ze voeren beleid dat elkaar tegenwerkt. Hoe kan dit gebeuren? Wat zegt dit over de NAVO?
De VS steunen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dit is een Koerdische militie die vocht tegen ISIS. Turkije ziet de SDF echter als een verlengstuk van de PKK. De PKK wordt door Turkije als terroristisch gezien. Deze verschillen leiden tot conflicten. De SDF en het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger (SNA) botsen meer dan regelmatig.
Turkije wil Koerdische invloeden langs zijn grens neutraliseren. Ankara voert operaties uit om dit te bereiken. Het wil buurlandgebieden onder Turkse controle brengen. De VS steunen de SDF om ISIS terug te dringen. Ook willen ze stabiliteit brengen in de regio.Deze doelen staan haaks op elkaar. Turkije en de SNA vallen SDF-posities aan. Ze gebruiken artillerie en drones. Ondertussen proberen HTS-groepen (Hay’at Tahrir al-Sham) meer macht te krijgen. Dit maakt de situatie nog ingewikkelder. Dat Turkije samenwerkt met groepen die echt extremistische ideologieën steunen, is al lang niet meer opvallend. Dit roept vragen op over het NAVO-lidmaatschap.
De NAVO is een defensief bondgenootschap. Het moet de veiligheid van leden garanderen. Maar het conflict in Syrië zet dit onder druk. Hoe kan de NAVO functioneren als eenheid? Twee prominente leden strijden tegen elkaar in hetzelfde gebied. Oproepen tot diplomatie en rust haalt al lang niks meer uit in deze kwestie. De VS willen voorkomen dat ISIS terugkomt en Turkije focust op eigen veiligheid en de zogezegde “Koerdische dreiging”. Dit verdeelt de alliantie.
Het falen om interne spanningen aan te pakken is zorgwekkend. Hoe kan de NAVO extern optreden als er interne conflicten zijn? Turkije wil zijn invloed in Syrië vergroten. De VS werken aan stabiliteit. De recente heropening van het Turkse consulaat in Aleppo toont Ankara’s ambities. Dit botst met de doelen van de VS. Syrië toont hoe verschillende belangen de NAVO verdelen. Het gebrek aan een gezamenlijke strategie is schadelijk. De effectiviteit en geloofwaardigheid van de NAVO staan onder druk. Hoe kan de NAVO eenheid tonen terwijl zijn leden in Syrië feitelijk tegen elkaar strijden?