Explosieve doorbraak: EU-rapport onthult balans tussen privacy en veiligheid

Brussel, 10 juni 2024 – Vandaag publiceerde de EU Innovation Hub for Internal Security een baanbrekend rapport over encryptie, in samenwerking met Europol, Eurojust, eu-LISA, de EU Counterterrorism Coordinator en de Europese Commissie. Het rapport onderzoekt hoe burgers hun privacy kunnen behouden terwijl criminelen effectief kunnen worden opgespoord en vervolgd.

Encryptie: Een zegen en een vloek

Encryptie speelt een cruciale rol in het beveiligen van privécommunicatie, maar stelt tegelijkertijd criminelen in staat hun activiteiten onder de radar van de wetshandhaving te houden. Dit rapport benadrukt het belang van een evenwicht tussen de voordelen van encryptie voor privacy en de uitdagingen die deze technologie biedt bij de bestrijding van zware georganiseerde misdaad en terrorisme.

Vijf kernpunten uit het rapport

  • Het invoeren van juridische kaders voor wettige toegang tot gegevens en het gebruik van versleutelde communicatie in gerechtelijke procedures is essentieel voor de balans tussen privacy en veiligheid.
  • Verder onderzoek naar technologieën zoals 5G, 6G, biometrie, blockchain en kwantumcomputing is noodzakelijk om zowel wettige toegang tot gegevens als privacy te waarborgen.
  • Samenwerking met academische instellingen en de industrie is cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe tools die de onderzoeken ondersteunen zonder de algehele beveiliging van communicatie in gevaar te brengen.
  • Kunstmatige intelligentie kan zowel helpen als hinderen bij wetshandhavingsinspanningen, wat een veelzijdige en samenwerkende aanpak vereist.
  • Kwantumcomputing kan onderzoeken aanzienlijk verbeteren, maar vormt ook een grote bedreiging voor encryptie, wat een snelle overgang naar post-kwantumcryptografie noodzakelijk maakt.

Operaties tegen gecodeerde communicatie

Operaties gericht op platforms zoals EncroChat en SkyECC hebben aangetoond hoe criminele organisaties deze technologieën gebruiken. De snelle toename van crimineel gebruik van gecodeerde communicatie heeft geleid tot nieuwe wettelijke bepalingen in verschillende EU-lidstaten om wetshandhavingsinstanties wettige toegang te geven. Op 18 april 2024 riepen Europese politiechefs tijdens een informele bijeenkomst in Londen op tot dringende actie van de industrie en overheden om de openbare veiligheid op sociale mediaplatforms te waarborgen.

Toegang tot gecodeerde communicatie als bewijs

Toegang tot en de toelaatbaarheid van gecodeerde communicatie als bewijs is van groot belang voor het functioneren van wetshandhavings- en gerechtelijke procedures. Het recent aangenomen EU-pakket voor elektronische bewijsmaterialen is een stap in de juiste richting voor succesvolle grensoverschrijdende onderzoeken en vervolging. Op 30 april 2024 verduidelijkte het Hof van Justitie van de Europese Unie onder welke voorwaarden EU-lidstaten onderschepte gegevens van gecodeerde communicatie kunnen opvragen en gebruiken als bewijs in strafprocedures.

Innovatie in veiligheidstechnologie

Nieuwe ontwikkelingen en tools vormen zowel uitdagingen als kansen voor wetshandhavingsinstanties. Dit rapport onderzoekt de impact van kwantumcomputing, cryptocurrencies, biometrische gegevens, telecommunicatie en kunstmatige intelligentie op criminele onderzoeken.

Europol’s rol in innovatie

Het Europol Innovation Lab streeft naar het identificeren, promoten en ontwikkelen van innovatieve oplossingen ter ondersteuning van de operationele werkzaamheden van de EU-lidstaten. Het Europol Innovation Lab werkt aan projecten die technologische ontwikkelingen volgen en netwerken van experts onderhouden. Europol’s European Cybercrime Centre (EC3) versterkt de reactie op cybercriminaliteit in de EU en heeft sinds de oprichting in 2013 bijgedragen aan talloze succesvolle operaties.