Federale regering laat Vlaamse kust in de steek: Transmigrantenprobleem escaleert

West-Vlaanderen overspoeld door transmigranten door falend beleid

3 juni 2024

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust – De federale regering biedt onvoldoende steun in de strijd tegen het transmigrantenprobleem aan de Vlaamse kust, aldus provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). Nieuwe gegevens tonen aan dat het eerste kwartaal van dit jaar al 40 procent van het jaartotaal van 2023 heeft bereikt, ondanks een eerdere daling in het aantal aangetroffen transmigranten en dossiers inzake mensensmokkel en mensenhandel.

De cijfers geven aan dat het aantal intercepties stabiel is gebleven, maar dit is vooral te wijten aan een afname van het aantal controles. Himpe benadrukt dat de situatie kritiek is en dat het een kwestie van tijd is voordat er een ernstige ramp plaatsvindt.

Transmigrantenboot vertrekt vanuit Koksijde, niet Duinkerke

Op zondag 14 april werd een overladen bootje met tientallen transmigranten gespot, dat mensen op het strand tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke dropte. In tegenstelling tot eerdere berichten, vertrok het bootje vanuit Koksijde en niet vanuit Duinkerke. Er zijn onlangs drie pogingen geweest om met dergelijke bootjes vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk te varen.

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, waarschuwt dat het begeleiden van bootjes met transmigranten op de Noordzee een gevaarlijk precedent schept. Als deze situaties blijven voorkomen, zal hij het noodplan afkondigen. Het bootje was duidelijk niet reglementair, met te weinig of geen reddingsvesten. Doordat de zeevaartpolitie andere bootjes moet controleren, konden de telefoons van de transmigranten niet worden uitgelezen, wat heeft geleid tot het verlies van waardevolle informatie.

Federale overheid blijft stil ondanks dringende noodkreet

De UK Border Force heeft aangegeven bereid te zijn om “small boat teams” te financieren, zodat in samenwerking met de politiezone Westkust efficiënter kan worden opgetreden. Toch blijft het stil aan de kant van de federale overheid, volgens Himpe. Decaluwé roept op tot een spoedig verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en België, maar waarschuwt dat het nog twee jaar kan duren voordat dit gerealiseerd is, gezien de benodigde adviezen en goedkeuringen.