Grootste witwasoperatie ooit: meer dan 10 miljoen euro aan cryptogeld ontdekt
Brussel, 31 mei 2024
Europol heeft samen met Italiaanse en Portugese autoriteiten een grote operatie uitgevoerd tegen twee netwerken van geldmuileerders die werkten voor een criminele organisatie die zich bezighield met cryptoscams. Ook Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Spanje en Zwitserland speelden een rol in het onderzoek, evenals Eurojust.
Spectaculaire invallen en arrestaties
Op 21 en 27 mei vonden grootschalige invallen plaats in Frankrijk, Italië en Roemenië. Deze acties leidden tot de arrestatie van 11 personen, waaronder de meesterbreinen achter het witwasschema. Tijdens de invallen werden 15 huizen doorzocht en verschillende elektronische apparaten, sieraden en cryptocurrencies in beslag genomen.
Onderzoek onthult ingenieuze ‘rip-deal’ scams
De criminele organisatie voerde klassieke ‘rip-deal’ scams uit, waarbij ze miljonairs misleidden die wilden investeren of onroerend goed wilden verkopen. Het witwassen van de buit werd uitbesteed aan externe netwerken die geldmuileerders inschakelden. Deze muileerders ontvingen geld op hun bankrekening en gaven dit vervolgens door, tegen een commissie.
Criminele netwerken ontmaskerd
Het onderzoek, dat twee jaar duurde, onthulde dat de hoofdcriminelen, veelal afkomstig uit de Balkan en opererend vanuit Frankrijk, hun winsten van meer dan 10 miljoen euro niet zelf konden witwassen. Daarom besteedden ze dit uit aan andere criminele netwerken die hierin gespecialiseerd waren.
Geavanceerde technieken om slachtoffers te misleiden
De criminelen gebruikten geavanceerde methoden om hun slachtoffers te bedriegen. Ze planden afspraken in luxe restaurants of hotels en lieten de slachtoffers apps downloaden om cryptocurrencies te beheren. Zodra de slachtoffers de app hadden geïnstalleerd, namen de criminelen de controle over hun crypto wallets en verdwenen de fondsen.
Internationale samenwerking en ondersteuning door Europol en Eurojust
Tijdens het onderzoek ondersteunde Europol de autoriteiten met analytische rapporten en crypto-tracing. Ze brachten de onderzoekers samen om een helder beeld van de situatie te creëren en de actiedagen voor te bereiden. Europol stuurde ook een team experts naar Italië om de informatie-uitwisseling te vergemakkelijken en forensische ondersteuning te bieden.
Eurojust faciliteerde de samenwerking tussen de gerechtelijke autoriteiten en hielp bij de uitvoering van Europese onderzoeksbevelen, arrestatiebevelen en bevriezingsbevelen.
Bewustwordingscampagne tegen geldmuileerders
Europol heeft de #DontBeaMule campagne gelanceerd om het publiek bewust te maken van de gevaren van geldmuileerders. Deze campagne, beschikbaar in alle EU-talen, informeert het publiek over hoe geldmuileerders opereren en hoe je de waarschuwingssignalen kunt herkennen.
Betrokken opsporingsdiensten
- Frankrijk: Franse Nationale Politie (Police Nationale)
- Duitsland: Federale Recherche (Bundeskriminalamt) en Hessische Politie (Hessische Polizei)
- Italië: Italiaanse Nationale Politie (Polizia di Stato)
- Portugal: Portugese Recherche (Polícia Judiciária)
- Roemenië: Roemeense Politie (Poliția Română)
- Spanje: Guardia Civil en Nationale Politie (Policía Nacional)
- Zwitserland: Federale Politie (fedpol) en Politie van Zürich (Stadtpolizei Zürich)
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com