Grote klap tegen helpdeskfraude: acht verdachten opgepakt door Federale Gerechtelijke Politie Brussel dankzij samenwerking met politiezone Antwerpen en Rivierenland

11 maart 2025

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Brussel heeft op 27 februari 2025 een belangrijke stap gezet in de aanpak van bankhelpdeskfraude. Tijdens het grootschalige onderzoek werden acht verdachten gearresteerd en diverse huiszoekingen verricht. De verdachten zijn betrokken bij ten minste twintig gevallen waarbij bankkaarten van slachtoffers werden opgehaald en misbruikt voor frauduleuze doeleinden.

Organisatie actief via Snapchat

De fraudeurs gebruikten voornamelijk Snapchat om instructies te verspreiden. Kaartophalers kregen via dit platform berichten met instructies om bankkaarten bij slachtoffers thuis op te halen. Achter deze berichten zitten meerdere personen die via Snapchat verschillende accounts beheren en beschikken over een uitgebreid netwerk van telefonisten en kaartophalers.

Gestolen kaarten werden vooral gebruikt voor geldafhalingen bij bankautomaten en voor de aankoop van PAYSAFE-vouchers in nachtwinkels en tankstations. De verdachten gingen hiermee door totdat rekeningen leeg of geblokkeerd raakten.

Doorbraak na arrestaties in Mechelen en Antwerpen

Het onderzoek kreeg momentum toen op 2 januari 2025 een verdachte kaartophaler werd aangehouden door de lokale politie Rivierenland bij een slachtoffer in Mechelen. Op 12 februari 2025 volgden twee aanhoudingen door de politiezone Antwerpen, eveneens tijdens een poging om een bankkaart op te halen bij een slachtoffer thuis. Dankzij de analyse van hun gsm-toestellen kreeg de politie inzicht in het netwerk en konden meer verdachten worden geïdentificeerd.

Op 28 februari 2025 werden vijf van de acht verdachten voorgeleid bij een onderzoeksrechter in Brussel. Hun aanhoudingen werden door de onderzoeksrechter en daarna door de Raadkamer bevestigd. Momenteel wordt verder onderzoek gedaan naar de mobiele telefoons en Snapchat-accounts om ook de opdrachtgevers achter deze praktijken te identificeren.

Uitgaven aan luxe en feesten

De kaartophalers verdienden commissies tot twintig procent van de buitgemaakte bedragen. De opbrengsten werden vooral besteed aan luxeartikelen, exclusieve evenementen, VIP-toegang in clubs, huur van Airbnb’s en dure voertuigen.

Grote financiële schade bij kwetsbare ouderen

De slachtoffers zijn voornamelijk mensen ouder dan zestig jaar, die via frauduleuze berichten hun persoonlijke bankgegevens onbedoeld prijsgaven. Vervolgens werden zij gebeld door criminelen die zich uitgaven voor bankmedewerkers en hen overtuigden hun bankkaarten af te geven. Hiermee kregen de fraudeurs toegang tot zowel zicht- als spaarrekeningen, die ze volledig leegmaakten met geldtransacties, online aankopen en cryptovaluta.

De schade loopt uiteen van enkele duizenden tot soms bijna honderdduizend euro per slachtoffer.

Politie waarschuwt en roept op tot alertheid

De politie benadrukt dat echte bankmedewerkers nooit telefonisch persoonlijke gegevens vragen of een bankkaart thuis komen ophalen. Burgers die een verdacht telefoontje ontvangen waarbij een zogenaamd bankmedewerker zegt een kaart te komen ophalen, moeten direct het noodnummer 101 bellen zodat er snel kan worden ingegrepen. Slachtoffers worden aangeraden om altijd aangifte te doen bij de lokale politie.

Bronnen: Federale Gerechtelijke Politie Brussel, Politiezone Antwerpen, Politiezone Rivierenland