Historische herdenking: Openingsceremonie van 10 jaar Käthe Kollwitz-museum

Koekelare viert 10 jaar Käthe Kollwitz-museum met bijzondere tentoonstelling

18 mei 2024 – Koekelare vierde vandaag het 10-jarig bestaan van het vernieuwde Käthe Kollwitz-museum. De festiviteiten begonnen om 10:30 uur in cultureel centrum De Brouwerij, waar een groot aantal genodigden samenkwam om deze bijzondere mijlpaal te markeren.

Historische context en kunstzinnige interpretaties

Met de tentoonstelling “Das Ende der Mythen. Feldstudie Verdun” worden de bezoekers meegenomen op een reis die teruggaat naar het honderdste jubileum van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling toont werken van vijf Duitse kunstenaars: Thomas Hadelich (grafiek), Friederike Nottrott (keramiek en glasdesign), Bernd Papke (schilderkunst), Katrin Ruhnau (objecten en collages) en Chris Wohlfeld (fotografie). Hun kunstwerken brengen niet alleen schoonheid, maar ook een diepgaande dialoog op gang over oorlog en vrede.

Burgemeester van Koekelare Patrick Lansens en schepen van cultuur Jessy Salenbien werden door de Duitse kunstenaars nog vereerd met een mooi kunstwerk.

Toespraken van prominente sprekers

Jessy Salenbien heette de aanwezigen welkom en benadrukte het belang van de tentoonstelling. “Koekelare, een plek waar geschiedenis en creativiteit samenkomen, biedt nu een platform voor vijf Duitse kunstenaars om hun unieke visie en interpretatie te delen,” zei Jessy Salenbien. De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de inzet van Sabine Stein en Alex Haerens, die geloofden in de kracht van kunst om wonden te helen en bruggen te bouwen.

Kunst als baken van hoop en verzet

De tentoonstelling roept op tot reflectie over de impact van oorlog, niet alleen in het verleden maar ook in het heden. “Het spook van de oorlog hangt nog steeds als een donkere wolk boven onze wereld, van Gaza tot Oekraïne,” vervolgde Jessy Salenbien. Kunstwerken van Käthe Kollwitz staan als symbolen van vrede en verzet en nodigen bezoekers uit om na te denken over de universele boodschap van “Nooit meer oorlog”.

Bijzondere dankbetuigingen en toekomstgerichte projecten

Naast de tentoonstelling zijn er ook andere activiteiten zoals de belevingstochten ‘Het Lint’ en ‘Onzichtbaar Landschap’. In augustus volgt de theaterwandeling ‘Vaderland, Moedertaal’ als afsluiting van een inhoudelijk sterk themajaar. De gemeente Koekelare bedankte Anna en Viktor voor hun werk bij het ophangen van honderden gele lintjes langs het parcours, wat Koekelare deze zomer geel kleurt.

Nieuwe initiatieven en betrokkenheid van de gemeenschap

Eline Adam, projectcoördinator Landscapes bij Westtoer, sprak over de nieuwe projecten van dit jaar. Vervolgens nam Sabine Stein, curator van de tentoonstelling, het woord om meer te vertellen over de Duitse kunst en kunstenaars die geëxposeerd worden.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields: Een jaar vol herdenkingsprojecten

Met het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields wordt er van april 2023 tot augustus 2024 stilgestaan bij de erfenis van de Eerste Wereldoorlog. Dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen vinden er 25 goedgekeurde projecten plaats, variërend van tentoonstellingen en wandelingen tot evenementen en andere ervaringen. Deze projecten benadrukken de historische en emotionele waarde van het herdenkingslandschap van de Westhoek, waarin vele begraafplaatsen als eeuwige getuigen van de ‘Groote Oorlog’ dienen.

Een unieke kans tot verbinding

Het herdenkingslandschap biedt een gelegenheid om bewoners en bezoekers samen te brengen en hen te laten nadenken over de gevolgen van conflict en de menselijke natuur. Het landschap nodigt uit tot reflectie over de oorlogsmachine die gedachten vergiftigt, maar biedt ook troost door te laten zien dat conflicten eindig zijn, ondanks de vele littekens die ze nalaten.

50.000 bloemen voor Flanders Fields: Verbinding door natuur

Een van de hoogtepunten van de herdenkingsprojecten is de aanplant van 50.000 alliums op 31 herdenkingsplekken, gerealiseerd door meer dan 1000 deelnemers. Deze bloemen symboliseren de verbinding tussen mens, natuur en het landschap, en dragen bij aan de biodiversiteit. De keuze voor een inclusieve herdenking is opvallend, aangezien op Belgische bodem 600.000 mensen van meer dan 100 verschillende nationaliteiten het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Koekelare, in het Oosthofpark, staan inmiddels ook enkele van deze bloemen in bloei.

Pop-up expo GERAAKT reist door de Westhoek

Sinds woensdag reist de pop-up tentoonstelling GERAAKT door het herdenkingslandschap van de Westhoek. Acht diverse individuen, waaronder Katrin Lohmann, delen wat hen in 2024 raakt aan de Eerste Wereldoorlog, aan de hand van een object uit de collecties van de WO1-musea van LANDSCAPES. Deze verhalen nodigen uit tot reflectie en bieden nieuwe perspectieven op de geschiedenis. Meer informatie over de locaties en data is te vinden op landscapes.be.

Dicht(er) bij de Groote Oorlog: Literaire reflecties in de Westhoek

Een ander bijzonder initiatief is Dicht(er) bij de Groote Oorlog. Op 20 picknickbanken in de Westhoek zijn literaire teksten uit of geschreven kort na de Eerste Wereldoorlog aangebracht. In een bijbehorende podcast reflecteren hedendaagse opiniemakers zoals Wouter Deprez en Katrin Lohmann over geschiedenis, literatuur en actualiteit. Tijdens de opnames in Koekelare, op een koude januaridag, deelde oorlogscorrespondent Rudi Vranckx zijn inzichten bij een picknickbank met een tekstfragment van Käthe Kollwitz uit 1930.

Een boodschap van hoop en troost

Bij het Treurend Ouderpaar, een krachtig beeld uit de Eerste Wereldoorlog, sprak Rudi Vranckx over het universele lijden van moeders die hun kinderen verloren. Hij verwees naar The Parent Circle in Israël/Palestina, een verzoeningsgroep van ouders die in hun verdriet elkaar als gelijken vinden. Kunst biedt volgens hem de mogelijkheid om het onzegbare zichtbaar te maken, wat ook de kern vormt van de nieuwe tentoonstelling ter gelegenheid van 10 jaar Käthe Kollwitz-museum.

Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com