Internationale drugskartels opgerold: 50 arrestaties na megavangst cocaïne in Caraïben
Cocaïne ter waarde van 45 miljoen euro in epische zeeslag onderschept
Gepubliceerd op: 19 juli 2024
Op 24 juni hebben internationale politiediensten een spectaculaire slag geslagen tegen de georganiseerde misdaad. In een gecoördineerde operatie werden 39 personen gearresteerd in Spanje, Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk. De arrestaties volgden op de inbeslagname van maar liefst 45 miljoen euro aan cocaïne van een zeilboot in 2023. Tijdens deze dramatische onderschepping werd de achtkoppige bemanning meteen in de boeien geslagen. Tegelijkertijd vonden er 47 huiszoekingen plaats in Bulgarije, Colombia, Noorwegen, Panama, Portugal, Spanje en Trinidad en Tobago. In de weken daarna werden nog drie criminelen opgepakt, wat het totale aantal arrestaties op 50 brengt.
Spectaculaire internationale operatie ontmaskert omvangrijke drugshandel
Sinds augustus 2023 heeft Europol het onderzoek ondersteund dat leidde tot deze kolossale vangst. Op 20 december 2023 wisten de autoriteiten een zeilboot te onderscheppen in internationale wateren voor de kust van Martinique, beladen met 1500 kilo cocaïne. Acht betrokkenen, inclusief bemanningsleden, werden ter plekke gearresteerd. Dankzij uitgebreide inlichtingenoperaties en nauwe samenwerking met operationele partners, heeft Europol verdere cruciale informatie verzameld over de activiteiten van deze gewetenloze misdaadgroep, wat leidde tot een reeks van onderzoeken en acties in 10 verschillende landen.
Hevige strijd tegen de georganiseerde misdaad
De verdachten werden opgepakt als onderdeel van een grootschalige internationale operatie tegen drugshandel, geleid door de Spaanse Nationale Politie (Policía Nacional). De samenwerking met de Noorse politie, de Britse National Crime Agency (NCA) en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (US DEA) was essentieel voor het succes van de operatie. Deze taskforce, opgezet door Europol, had als doel een meedogenloze drugshandelorganisatie met banden met de Westelijke Balkan op te rollen, die ervan werd verdacht gigantische hoeveelheden cocaïne naar Europa te smokkelen.
Geheim netwerk van cocaïneschepen blootgelegd
Tijdens het onderzoek kwamen agenten een complex netwerk op het spoor, bestaande uit 10 zeilschepen die door de misdaadorganisatie werden ingezet langs beruchte ‘drugroutes’. De criminelen hadden strategische bases in Spanje en Zuid-Amerika. In Spanje maakten ze gebruik van logistieke knooppunten zoals Valencia, Alicante, Almería, Málaga en de Canarische Eilanden, voordat ze koers zetten naar Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika gebruikten ze landen als Brazilië, Colombia, Guyana, Trinidad en Tobago, Saint Lucia, Barbados en Panama om hun zeilboten voor te bereiden op de drugstransporten.
Deze ingenieuze operatie stelde hen in staat om de cocaïne op te halen bij de Caraïbische eilanden en vervolgens koers te zetten naar Spanje, van waaruit de drugs verder verspreid werden naar verschillende EU-landen via overlandtransport. De bemanning van de zeilboten was in Noorwegen gerekruteerd door een van de leiders van de drugshandelorganisatie, een figuur die door Europol als een Hoog Waarde Doelwit was aangemerkt en die op 24 juni in Noorwegen werd gearresteerd.
Europol’s meesterbrein achter de operatie
Deze grootse operatie was het resultaat van vele maanden van minutieuze planning en voorbereiding. De partners werkten nauw samen binnen een Europol Operationele Taskforce om een gezamenlijke strategie op te stellen en uitgebreide informatie-uitwisseling te organiseren.
Europol speelde een cruciale rol bij het ontwikkelen van inlichtingen om de doelen en hun criminele activiteiten nauwkeurig in kaart te brengen. De organisatie financierde ook een belangrijke operationele bijeenkomst in Madrid. Op de dag van de actie was een Europol-expert aanwezig in Marbella (Spanje) om te helpen bij de snelle analyse van verzamelde gegevens, wat het mogelijk maakte om de operationele strategie direct aan te passen. Bovendien financierde Europol de uitwisseling van Spaanse en Noorse politieagenten om op de actiedag samen te werken.