Koekelare’s gemeentebestuur zet duurzaam denken om in doen: elektrische deelwagen nu beschikbaar in Koekelare

27 januari 2025

Nieuwe stap richting duurzame mobiliteit in Koekelare

KOEKELARE – Sinds enkele dagen staat er een nieuwe elektrische deelwagen te pronken op het Fransmansplein in Koekelare. Deze milieuvriendelijke wagen, aangeboden via het Claus2you-platform, is een aanvulling op de bestaande deelwagen op fossiele brandstof. Met deze uitbreiding wil de gemeente Koekelare duurzame mobiliteit verder stimuleren.

Sinds juli 2024 is Koekelare gestart met autodelen. De eerste deelwagen op fossiele brandstof werd dat jaar 22 keer gereserveerd door zes verschillende gebruikers. Elke rit duurde gemiddeld bijna vier uur en besloeg 33 kilometer. Hoewel de dienst in opstart is, blijft de bekendheid ervan beperkt. In de eerste weken van 2025 zijn er al zeven reservaties genoteerd. Dit toont een lichte groei, maar extra promotie blijft noodzakelijk om meer inwoners te bereiken.

Voordelen van de elektrische deelwagen

De nieuwe elektrische deelwagen biedt een milieuvriendelijk alternatief voor individueel autogebruik. Elektrische voertuigen verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen, zorgen voor minder geluidsoverlast en zijn kostenbesparend voor gebruikers. Dit initiatief draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en ondersteunt de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

Het gebruik van de deelwagens is eenvoudig en toegankelijk. Na registratie via de Claus2you-app kan een wagen gereserveerd worden vanaf €3,49 per uur, afhankelijk van het type voertuig. Er zijn geen abonnementskosten of waarborgen nodig; gebruikers betalen enkel voor de tijdsduur en afstand van hun rit. Meer informatie over hoe het werkt kan je raadplegen op www.claus2you.be. Zo vind je er
de gebruikershandleiding per type wagen (elektrisch en benzine) en handige instructievideo’s om je snel op weg te helpen.

Gedeelde mobiliteit in de regio

De elektrische deelwagen in Koekelare maakt deel uit van een breder netwerk van 96 deelwagens, verspreid over 51 Hoppinpunten in de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid en samenwerking met de streekintercommunale WVI en Claus2you wordt gedeelde mobiliteit steeds toegankelijker voor kleinere gemeenten zoals Koekelare.

De gemeente hoopt dat de introductie van de elektrische deelwagen meer inwoners zal overtuigen om gebruik te maken van gedeelde mobiliteit. Dit past in de bredere visie van Koekelare om milieuvriendelijk reizen te bevorderen en de leefbaarheid van de regio te verbeteren.

Hoppinpunten versterken mobiliteit in de regio

De elektrische deelwagen in Koekelare is één van de 96 deelwagens die verspreid zijn over 51 Hoppinpunten in de vervoerregio's Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid en de samenwerking met de streekintercommunale WVI en Claus2you wordt deelmobiliteit steeds toegankelijker voor inwoners van kleinere gemeenten zoals Koekelare.

Gemeente Koekelare

Bredere visie van Koekelare

Indegazette.be benadrukt met waardering hoe het nieuwe gemeentebestuur van Koekelare zich daadkrachtig inzet voor dit duurzame project, dat symbool staat voor vooruitgang en betrokkenheid. Dit initiatief illustreert niet alleen visie, maar ook de sterke samenwerking binnen het bestuur en daarbuiten.

Een centrale rol wordt hierbij vervuld door Stijn Ramboer, schepen voor verkeer en mobiliteit, die met expertise en toewijding werkt aan innovatieve vervoersoplossingen. Ook Hannah Pauwels, beleidsmedewerker, speelt een sleutelrol in de uitwerking en coördinatie van dit project. Patrick Lansens, burgemeester, straalt leiderschap uit dat inspireert en motiveert, terwijl Dirk Ampoorter, eerste schepen, en Jan Lievens, tweede schepen, zich onderscheiden door hun waardevolle bijdrage aan de beleidsvoering. Bovendien tonen Joke Verhelst, vierde schepen, en Lode Claeys, algemeen directeur, een niet-aflatende inzet om het project mee tot een succes te maken.

De inspanningen van Ann Van der Veken (echtgenote van de nieuwe krak van Koekelare) en andere betrokkenen bewijzen nogmaals dat deze vooruitgang het resultaat is van een collectieve kracht. Het is dankzij deze samenwerking dat Koekelare een belangrijke stap zet in de richting van een duurzame en toekomstgerichte gemeenschap. Indegazette.be spreekt tevens haar dankbaarheid uit aan Fien Hendryckx voor haar steeds deskundige en inspirerende communicatie namens en voor de gemeente Koekelare, die dit alles met haar finesse heeft ondersteund. Allen samen bouwen zij aan een fundament dat de toon zet voor een versterkt duurzaam en verbindend beleid.