Mega-operatie leidt tot arrestaties: 219 criminelen vast en 1.374 slachtoffers gered!
Internationale actie tegen mensenhandel brengt verbluffende resultaten
Lyon – 9 juni 2024
Een grootschalige internationale operatie tegen mensenhandel heeft geleid tot 219 arrestaties en de identificatie van 1.374 potentiële slachtoffers, waaronder 153 kinderen, in 39 landen.
Operatie Global Chain: Samenwerking over grenzen heen
Van 3 tot 9 juni 2024 vond Operatie Global Chain plaats, geleid door Oostenrijk en gecoördineerd door Roemenië, Europol, Frontex en INTERPOL. De operatie richtte zich op netwerken die zich bezighouden met seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij.
Strijd tegen uitbuiting van kinderen en kwetsbare groepen
Tijdens de operatie werden 276 nieuwe onderzoeken gestart en werden er 362 verdachten geïdentificeerd. Er werd beslag gelegd op 2.074 criminele goederen en 363 frauduleuze documenten werden ontdekt. De operatie spoorde nationale autoriteiten aan om gerichte acties te ondernemen en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen.
Operatie Global Chain: Hoogtepunten
- Hongarije: Arrestatie van een lokaal echtpaar dat zes van hun kinderen seksueel uitbuitte en hen dwong te bedelen.
- Vietnam: Ontmaskering van een mensenhandelnetwerk waarbij een Chinese tolk 14 Vietnamezen dwong om frauduleuze online accounts te maken.
- Roemenië: Arrestatie van een verdachte die minderjarigen uit arme milieus rekruteerde voor bedelarij en seksuele uitbuiting.
- Oekraïne: Ontmanteling van een criminele organisatie die kwetsbare personen dwong te bedelen, en een verdachte gearresteerd voor het dwingen van een gehandicapte persoon tot een schijnhuwelijk.
Internationale samenwerking essentieel
Volgens Richard Chambers, directeur van INTERPOL’s Organised and Emerging Crime, is internationale samenwerking cruciaal in de strijd tegen mensenhandel: “Operaties zoals Global Chain tonen aan dat geen enkel land immuun is voor mensenhandel en uitbuiting. We blijven ons inzetten om alle daders ter verantwoording te roepen.”
Jean-Philippe Lecouffe, plaatsvervangend uitvoerend directeur van Europol, voegde toe: “Efficiënte samenwerking tussen rechtshandhavings- en grensbeschermingsautoriteiten is essentieel om de meest kwetsbaren te beschermen.”
Lars Gerdes, plaatsvervangend uitvoerend directeur voor operaties bij Frontex, benadrukte het belang van internationale samenwerking: “Het detecteren van mensenhandel is buitengewoon uitdagend vanwege het gebrek aan slachtoffergetuigenissen. Daarom is onze internationale samenwerking zo cruciaal.”
Deelnemende landen
De operatie omvatte samenwerking tussen landen zoals Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Nigeria, Spanje, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam.