Nieuwe deadlines voor inzaaidata van vanggewassen na uien, mais en aardappelen
Vlaanderen, 11 september 2024 – De Vlaamse overheid heeft de uiterste inzaaidatum voor vanggewassen na groenten en uien verlengd tot 15 oktober, en voor mais en late aardappelen zelfs tot 31 oktober. Dit besluit werd genomen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, als antwoord op het natte voorjaar dat veel teelten vertraagde. Hierdoor valt het oogstmoment van deze gewassen later dan voorzien.
Teeltverlenging door nat weer
Door het uitzonderlijk natte weer in het voorjaar van 2024 zijn veel groenten, uien, mais en aardappelen later geplant. De oogst piekt daardoor na de oorspronkelijk geplande inzaaidata van vanggewassen. Minister Demir kondigde aan dat landbouwers nu langer de tijd krijgen om hun vanggewassen in te zaaien. Zo is de nieuwe deadline voor groenten en uien 15 oktober, en voor mais en late aardappelen 31 oktober.
Voedingswaarde van mais en groeivertraging bij aardappelen
Volgens gegevens van de Vlaamse proefcentra is de voedingswaarde van mais nog maar 22%, terwijl deze minimaal 33% moet zijn om voldoende te zijn voor het rundvee. De meeste maisteelten zullen pas tussen 10 en 25 oktober oogstrijp zijn. Late aardappelen kampen met een gemiddelde groeiachterstand van 24 dagen, waardoor het onrealistisch is om vanggewassen voor 15 oktober in te zaaien.
Belang van snelle inzaai na oogst
De verplichte inzaai van vanggewassen in gebiedstypes 2 en 3 blijft een belangrijke maatregel om de waterkwaliteit te verbeteren. Vanggewassen helpen om stikstof in de bodem vast te houden, wat essentieel is voor een goede landbouwpraktijk. Demir benadrukt dat landbouwers de vanggewassen zo snel mogelijk na de oogst moeten zaaien voor een optimaal resultaat.
Equivalente maatregelen als alternatief
Landbouwers die geen vanggewassen willen inzaaien, kunnen nog kiezen voor equivalente maatregelen zoals de teelt van wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt. Deze alternatieven dragen ook bij aan een betere water- en bodemkwaliteit en kunnen tot 31 oktober worden aangevraagd. De voorwaarden voor landbouwers die type 2 meststoffen hebben gebruikt, blijven echter ongewijzigd.
Individuele communicatie naar landbouwers
De betrokken landbouwers die hun gronden in gebiedstype 2 en 3 beheren, zullen via hun berichtenbox in het Mestbankloket persoonlijk geïnformeerd worden over de verlenging van de inzaaidata. Dit biedt hen voldoende tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.