Nieuwe extreemrechtse alliantie in Europees Parlement: Wat betekent dit voor de toekomst van Europa?
Brussel | 15 juli 2024
Het Europees Parlement heeft een nieuwe extreemrechtse alliantie gevormd, “Patriots for Europe” (PfE), geleid door Marine Le Pen en Viktor Orbán. Met 84 leden, waaronder prominente partijen uit Hongarije, Frankrijk, Italië en Spanje, wordt dit de derde grootste fractie in het parlement. De invloed van deze groepering, onder leiding van Jordan Bardella van de Franse National Rally, zal waarschijnlijk vergaande gevolgen hebben voor het beleid in de EU.
Nieuwe kracht in het parlement
Patriots for Europe bestaat uit diverse partijen zoals Hongarije’s Fidesz, Tsjechië’s ANO en Oostenrijk’s Vrijheidspartij. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft toegezegd dat zijn partij, de Liga, zich bij deze alliantie zal aansluiten, wat de invloed van PfE verder zal versterken. Andere leden zijn onder meer Spanje’s Vox, de Nederlandse PVV, de Deense Volkspartij en het Belgische Vlaams Belang. De belangrijkste doelen van PfE zijn het beschermen van de christelijke wortels van Europa, het beveiligen van de grenzen en het bevorderen van concurrentievermogen.
Opkomst van een nieuwe extreemrechtse fractie
Naast PfE heeft de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een nog rechtsere groep gevormd, de “Europe of Sovereign Nations” (ESN). Deze fractie is momenteel de kleinste in het Europees Parlement met 25 leden, voornamelijk van AfD. Deze groepering deelt ultra-nationalistische opvattingen en bekritiseert supranationaal bestuur, waardoor ESN de meest radicale factie in het Parlement is.
Interne verdeeldheid en uitdagingen
Ondanks hun gemeenschappelijke doelen, zijn er binnen PfE aanzienlijke interne verdeeldheden, vooral over kwesties zoals Oekraïne. Wetenschapper Cas Mudde wijst op de moeilijkheden die extreemrechtse partijen ondervinden bij internationale samenwerking door botsende persoonlijkheden en ideologische extremen. De oprichting van ESN illustreert hoe de extreemrechtse beweging geen verenigd blok is en interne meningsverschillen toont over hoe hun radicale opvattingen aan het publiek te presenteren.
Gevolgen voor EU-beleid
De opkomst van deze nieuwe fracties betekent dat de traditionele centrumrechts- en centrumlinkspartijen nu slechts 45% van de zetels bezetten, wat een significante politieke verschuiving in het Parlement weerspiegelt. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor beleidsinitiatieven zoals de Green Deal en immigratieregelingen, aangezien de extreemrechtse fracties streven naar meer invloed binnen de EU.