Nieuwe noodprocedure voor Noordzee getest: Wat betekent dit voor onze veiligheid?

02.11.2024

Noodplan Noordzee drie keer getest met succes

De automatische alarmeringsprocedure van het Noodplan Noordzee werd dit jaar al drie keer succesvol getest. Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) ontving hierover informatie van gouverneur Carl Decaluwé. De vernieuwde procedure zorgt voor een snellere reactie in noodsituaties, waarbij het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum de kustwacht en andere betrokken diensten automatisch kan alarmeren.

Herald of Free Enterprise ramp als drijfveer voor vernieuwd noodplan

De aanzet voor dit noodplan kwam na de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 voor de kust van Zeebrugge. Na deze tragische gebeurtenis werd een algemeen nood- en interventieplan ontwikkeld om beter voorbereid te zijn op eventuele incidenten. Tot vorig jaar verliep de alarmeringsprocedure nog handmatig, wat tijdrovend was. Met de nieuwe applicatie is de alarmering nu volledig geautomatiseerd.

Testresultaten en recente verbeteringen

Hoewel het systeem nog niet bij echte incidenten is ingezet, omdat er geen zware ongevallen op zee zijn gebeurd, is de automatische alarmering sinds vorig jaar operationeel en getest in drie simulaties. Tijdens deze tests werden enkele kleine aanpassingen doorgevoerd om de werking verder te optimaliseren. De laatste keer dat het noodplan echt in werking werd gesteld, was in februari 2022, toen de nieuwe applicatie nog niet beschikbaar was.

Wat betekent dit voor de veiligheid op de Noordzee?

Provincieraadslid Kurt Himpe benadrukt dat deze nieuwe procedure een belangrijke stap vooruit is in de bescherming van de Vlaamse kust en de Noordzee. Dankzij de verbeterde snelheid en efficiëntie van de alarmeringstool kunnen in geval van nood onmiddellijk de juiste stappen worden genomen om schade en gevaar tot een minimum te beperken.