Nieuwe VR-kijker brengt middeleeuwse Zwinhavens tot leven in Brugge: succesvolle lancering!

Virtual reality biedt unieke blik op middeleeuwse havens in Brugge

Brugge, 17 september 2024 – Vandaag is aan de Schouwburg in de Vlamingstraat in Brugge de nieuwste Virtual Reality (VR) kijker gepresenteerd, waarmee bezoekers een reis door de tijd kunnen maken naar de middeleeuwse Zwinhavens. De presentatie trok veel aandacht en werd goed ontvangen. Deze zevende kijker is een nieuwe toevoeging aan het succesvolle project “Verdwenen Zwinhavens”, dat sinds 2021 in samenwerking met Westtoer, Universiteit Gent en Stad Brugge de geschiedenis op innovatieve wijze tot leven brengt. Deze kijker vormt een belangrijk nieuw hoofdstuk in het populaire ‘Verdwenen Zwinhavens’-project, dat bezoekers meeneemt naar het bruisende middeleeuwse havenleven van Brugge en de omliggende Zwinhavens. Dit innovatieve initiatief brengt de verloren havens van Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis weer tot leven via verbluffende VR-technologie.

Groeiend project uitgebreid tot eind 2025

Vanwege het aanhoudende succes van de VR-kijkers werd vandaag ook aangekondigd dat het project verlengd wordt tot eind 2025. De extra middelen die hiervoor beschikbaar zijn gesteld, onderstrepen de waarde van het project voor zowel toeristen als de lokale gemeenschap, die via de VR-technologie een unieke inkijk krijgen in de historische handelsroutes van de Zwinstreek.

Toelichtingen door prominente sprekers

Tijdens het evenement spraken verschillende experts en betrokkenen het publiek toe. Professor Wim De Clercq van de Universiteit Gent gaf inzicht in de historische context van de Zwinhavens, terwijl Adrien Sadaka, CEO van Timescope, de technologische kant van de VR-kijkers belichtte. Burgemeester Dirk De fauw benadrukte de waarde van dit project voor de stad Brugge, en Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, prees de succesvolle samenwerking tussen alle partners. De presentatie werd afgesloten met een gezellige babbel, waarna de aanwezigen de kans kregen om de nieuwe VR-kijker zelf uit te proberen en een virtuele duik te nemen in de middeleeuwen.

217.500 bezoekers maken het project tot een groot succes

Sinds de lancering van het project in 2021, waarin zes virtual reality kijkers langs een speciale fietsroute werden geïnstalleerd, zijn de kijkers al door 217.500 bezoekers bekeken. Dit toont de enorme populariteit van het project aan. De helft van deze bezoekers gebruikte de kijkers in een andere taal, wat de internationale aantrekkingskracht van de Zwinhavens onderstreept. Deze kijkers brengen de rijke geschiedenis van Brugge en de Zwingeul opnieuw tot leven en geven een gedetailleerd beeld van het middeleeuwse handelsverleden.

Middeleeuws Brugge herleeft via virtual reality

De nieuwste kijker, die vandaag werd toegevoegd aan de reeks, biedt een unieke blik op het Beursplein in Brugge anno 1453. Hier drijven internationale kooplieden en handelaars in wisselbrieven handel onder de kraampjes en afdakjes. Dit plein wordt gezien als de wieg van het moderne beurs- en bankwezen. Voor de bezoekers vormt dit een ongeëvenaarde kans om zich onder te dompelen in het financiële hart van middeleeuws Brugge en te ervaren hoe de stad haar prominente rol in Europa verwierf.

Route door de middeleeuwen: de Verdwenen Zwinhavens fietsroute

Het project strekt zich uit tot ver buiten Brugge. Langs de fietsroute door de Zwinregio, van Knokke-Heist naar Sluis, kunnen fietsers zes andere virtual reality kijkers ontdekken. Met de VR-kijkers krijgen ze de mogelijkheid om vanuit het huidige landschap virtueel terug te reizen naar de middeleeuwse Zwinhavens. De fietsroute, die 60 km lang is en ook kortere afstanden van 31 of 44 km biedt, is een innovatieve manier om de geschiedenis van de regio te verkennen. Dankzij de geïntegreerde webapp ontvangen fietsers onderweg archeologische weetjes zonder dat een app gedownload hoeft te worden.

Samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland voor een uniek project

Het project is een intensieve samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, onder leiding van de Universiteit Gent en Westtoer, in samenwerking met het Zwin Natuur Park, Brugge, Knokke-Heist, Damme, Sluis, en de Provincie Zeeland. Partners zoals Port of Antwerp-Bruges, DEME en de Nationale Loterij hebben ook bijgedragen aan het succes van dit grensoverschrijdende project.

Praktische informatie over de nieuwe VR-kijker

De nieuwe VR-kijker bevindt zich naast de ingang van de Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge, op de hoek van de Vlamingstraat en de Adriaan Willaertstraat. Voor meer informatie over de fietsroute en de virtual reality kijkers, kan je terecht op de website www.verdwenen-zwinhavens.be. De fietskaart en webapp zijn gratis beschikbaar voor iedereen die het historische Zwinlandschap wil verkennen.