Opening nieuw CNC-plaatbewerkingscentrum in Ieper: Een krachtige samenwerking tussen onderwijs en industrie
Ieper, België – 20 mei 2024
Vandaag markeert een mijlpaal voor het VTI Ieper en de metaalverwerkende sector in de regio, met de officiële opening van het nieuwe CNC-plaatbewerkingscentrum. Dit ambitieuze project is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen het onderwijs en zes vooraanstaande bedrijven uit de sector.
Een dringende behoefte aan gespecialiseerde werkkrachten
Plaatbewerkingsbedrijven in de regio kampen met een groeiend tekort aan goed opgeleide vakmensen. De samenwerking tussen het VTI Ieper en lokale bedrijven zoals Deswarte, U-parts, MOL Cy, Vandebroucke Metalen, SKT, Stevens Punching en LVD is een belangrijke stap om deze uitdaging aan te pakken. Dit nieuwe opleidingscentrum, specifiek gericht op mechanische vormgevingstechnieken, biedt leerlingen van 14 tot 18 jaar de kans om praktische vaardigheden op te doen met geavanceerde CNC-machines.
Investeringen in moderne infrastructuur
Het VTI Ieper heeft, in samenwerking met de bedrijven, geïnvesteerd in twee nieuwe CNC-machines en bijbehorende gereedschappen ter waarde van 145.000 euro. Deze investering omvat een plooibank, een afkantpers LVD PPED-4 80/25 en een guillotineschaar CS 6/31. Dankzij deze moderne apparatuur kunnen leerlingen hands-on ervaring opdoen met de nieuwste technologieën in de sector.
Een aantrekkelijke opleiding voor de toekomst
Om de opleiding aantrekkelijk te maken voor potentiële leerlingen, heeft het VTI Ieper ook geïnvesteerd in de herinrichting van de werkplaats. Oude conventionele machines hebben plaatsgemaakt voor computergestuurde CNC-machines, wat een grote stap vooruit betekent voor de opleiding mechanische vormgeving. De betrokken leerkrachten, Reinout Deryckere, Yarell Durnez en Davy Bouderez, hebben intensieve trainingen gevolgd om de nieuwe machines optimaal te kunnen benutten en hun kennis over te dragen aan de studenten.
Doelstellingen van de samenwerking
De samenwerking tussen het VTI Ieper en de deelnemende bedrijven is gericht op het behalen van meerdere doelen:
- Meer technisch geschoolde leerlingen afleveren voor de arbeidsmarkt.
- Leerlingen tijdens hun opleiding direct koppelen aan deelnemende bedrijven.
- Het aanbieden van relevante pedagogische leerplandoelstellingen, zoals 3D-omgevingen, productontwikkeling, plaatbewerking en meettechnieken.
- Nauwere samenwerking tussen de school en de bedrijven in de metaalverwerkende sector.
Voordelen voor de bedrijven
De deelnemende bedrijven profiteren ook van deze samenwerking. Het opleidingscentrum zorgt voor een gestage stroom van goed opgeleide potentiële werknemers. Daarnaast kunnen bedrijven nauwer samenwerken met de school voor stages, werkplekleren en het stimuleren van leerlingen voor vacatures en vakantiejobs. Bedrijven krijgen ook de mogelijkheid om reclamebanners te plaatsen in het opleidingscentrum en om betrokken te zijn bij de geïntegreerde proeven van de leerlingen in hun laatste jaar.
Dank aan alle betrokkenen
Het succes van dit project is te danken aan de inzet van vele betrokkenen. Speciaal dank aan:
- Dhr. Koen Dejonghe (Deswarte)
- Dhr. Michel Verbrugge en Dhr. Céderik Windels (U-Parts)
- Dhr. Lieven Neuville (MOL CY)
- Dhr. Bruno Goris (Vandebroucke Metalen)
- Dhr. Bart D’hulster en Dhr. Franklin Kinget (SKT)
- Dhr. Peter Stevens en Dhr. Nicolas Stevens (Stevens Punching)
- Dhr. Carl Dewulf en Dhr. Claude Stragier (LVD)
Daarnaast willen we de directie, met name Pieter Roets en de beleidscel, en financieel directeur Frederik Trioen bedanken voor hun cruciale rol in het mogelijk maken van dit project. Ook een dankwoord aan de leerkrachten Reinout, Yarell en Davy voor hun enthousiaste inzet. Ten slotte een woord van dank aan alle huidige en toekomstige leerlingen die deze opleiding volgen.
Auteur tekst Andy Vermaut +32499357495, indegazette.be, email: denktankcarmenta@gmail.com