PFAS-probleem escaleert: West-Vlaamse drinkwaterkwaliteit onder druk

29 november 2024

Zorgen nemen toe over PFAS in West-Vlaams water

Uit recente metingen blijkt dat PFAS, schadelijke chemicaliën, in zorgwekkende concentraties aanwezig zijn in het West-Vlaamse drink- en oppervlaktewater. Onderzoeksresultaten, verkregen via de Watergroep en VRT NWS, tonen aan dat vooral West-Vlaanderen aan kop staat met de hoogste concentraties. Wat dit betekent voor de volksgezondheid is onduidelijk, aangezien er nog te weinig onderzoek is gedaan. Bond Beter Leefmilieu en de Watergroep pleiten voor een onmiddellijke beperking of zelfs verbod op het gebruik van PFAS, vooral in pesticiden.

Climaxi en de West-Vlaamse Milieufederatie namen maatregelen en gingen in beroep tegen milieuvergunningen die schadelijke lozingsnormen toestaan. Zo wordt er fel geprotesteerd tegen het bedrijf Truck en Tankcleaning Tack (TTT) in Oostrozebeke, dat uitzonderingen kreeg op lozingsnormen, terwijl het afvalwater verwerkt in een al zwaar vervuilde Mandel. Eerder gingen organisaties ook in beroep tegen PFAS-lozingen van Renewi, eveneens actief in de regio.

Mestactieplan blijft controversieel

Het zevende Mestactieplan (MAP7), dat in 2023 werd opgesteld, krijgt kritiek vanwege gebrekkige milieueffectrapporten en het niet naleven van gemaakte afspraken. Minister Jo Brouns wil het plan versneld uitvoeren, maar milieuorganisaties waarschuwen dat dit de natuur- en waterkwaliteit nog verder kan verslechteren. De plannen voor bufferbekkens en wateropslag worden door experts als onvoldoende bestempeld. De focus zou volgens hen meer op landschapsherstel en teeltveranderingen moeten liggen.

Europa heeft al laten weten dat het voorgestelde plan waarschijnlijk niet aan de vereisten voldoet, wat toekomstige aanscherpingen noodzakelijk maakt. Ondertussen roepen organisaties op tot een evenwichtige samenwerking tussen landbouw en natuur, waarbij beide belangen zorgvuldig worden afgewogen.

Waterstress en bodemdegradatie domineren West-Vlaamse zorgen

West-Vlaanderen heeft te maken met extreme wateroverlast én watertekorten. Gemeenten zoals Brugge, Izegem en Roeselare staan bovenaan de lijst met slechte vooruitzichten voor waterbeheer. Experts benadrukken dat oplossingen zoals bufferbekkens slechts symptoombestrijding zijn en dat er een integrale aanpak nodig is die begint bij bodemkwaliteit en landschapsherstel.

Tijdens debatten en activiteiten georganiseerd door de West-Vlaamse Milieufederatie, zoals een bijeenkomst in Roeselare, werd het belang van samenwerking tussen landbouwers, beleidsmakers en natuurorganisaties benadrukt. De uitdagingen zijn groot, maar het besef dat samenwerking essentieel is, groeit.

Meer informatie

Voor meer informatie over de PFAS-problematiek, het Mestactieplan en andere milieukwesties in West-Vlaanderen, bezoek www.westvlaamsemilieufederatie.be.