Poetin dreigt Zuid-Korea met vergelding als het meedoet met wapenleveringen aan Oekraïne

Vietnam, 20 juni 2024 – Tijdens een persconferentie in Vietnam probeerde de Russische president Vladimir Poetin aspecten van de recente overeenkomst tussen Rusland en Noord-Korea te bagatelliseren, mogelijk in reactie op zorgen van Zuid-Korea. Poetin benadrukte herhaaldelijk dat de nieuwe overeenkomst slechts een “reproductie” is van een eerder veiligheidsakkoord uit 1961 tussen beide landen. Hij stelde dat Zuid-Korea zich geen zorgen hoeft te maken over de nieuwe overeenkomst, zolang het land geen agressieve handelingen verricht tegen Noord-Korea. Echter, Poetin waarschuwde dat het een “zeer grote fout” zou zijn als Zuid-Korea dodelijke wapens aan Oekraïne zou leveren, en dat Rusland in dat geval niet nader gespecificeerde maatregelen zou nemen.

Implicaties voor Zuid-Korea en Oekraïne

Poetin beweerde dat de clausule over wederzijdse veiligheidshulp in de nieuwe overeenkomst niet van toepassing is op de oorlog in Oekraïne, omdat Oekraïne volgens hem agressieve daden had gepleegd tegen de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk voordat Rusland deze gebieden illegaal annexeerde. Hij hoopt dat de overeenkomst een “remmende factor” zal zijn om de situatie op het Koreaanse schiereiland te voorkomen van escaleren. Poetin beweerde ook dat Rusland niemand heeft gevraagd om hun capaciteiten in Oekraïne te gebruiken en dat niemand hulp heeft aangeboden, waarmee hij suggereerde dat er geen dreiging is van militaire betrokkenheid van derden in Oekraïne.

Mogelijke motieven achter Poetins uitspraken

Poetin heeft mogelijk zijn retoriek over de overeenkomst met Noord-Korea afgezwakt om Zuid-Koreaanse zorgen te sussen en het land gerust te stellen. Poetin zou deze uitspraken hebben gedaan om Seoul te paaien na zijn bezoek aan Noord-Korea.

Bekende informatie-operaties herhaald

Tijdens de persconferentie herhaalde Poetin bekende informatie-operaties waarin hij deed alsof Rusland geïnteresseerd is in vredesonderhandelingen met Oekraïne. Hij karakteriseerde de Russische offensieve operatie in de oblast Charkov als louter defensief. Poetin verklaarde dat hij verwachtte dat het Westen zijn eisen voor Oekraïens capitulatie, als voorwaarde voor vredesonderhandelingen, zou afwijzen. Hij stelde dat “verstandige politici” zullen inzien dat zijn eisen realistisch en acceptabel zijn voor vrede. Poetins voorwaarden voor Oekraïense capitulatie schenden echter de basisprincipes van het Handvest van de Verenigde Naties en andere hoekstenen van het internationaal recht.