Poetin prijst ‘onoverwinnelijke’ nieuwe raket, maar experts trekken beweringen in twijfel

23 november 2024

Een Russische raket die Europa moet verontrusten

Op 21 november lanceerde Rusland de zogenaamde “Oreshnik”-ballistische raket richting Oekraïne, wat in het Kremlin werd gepresenteerd als een revolutionaire prestatie. President Vladimir Poetin sprak een dag later zijn lof uit over het wapen tijdens een vergadering met topfunctionarissen van het ministerie van Defensie, vertegenwoordigers van de Russische wapenindustrie en raketontwikkelaars. Poetin noemde de lancering een “succesvolle test” en prees het als een antwoord op “diegene die Rusland proberen te chanteren”.

Volgens Poetin is de Oreshnik een nieuw ontwerp en geen modernisering van een oud Sovjetwapen. Hij verklaarde dat de raket is ontwikkeld met “moderne en vooruitstrevende technologieën” en beweerde dat geen enkel verdedigingssysteem in de wereld de Oreshnik kan tegenhouden. Generaal Sergei Karakayev, commandant van de Russische strategische rakettroepen, voegde daaraan toe dat de raket elk doelwit in Europa kan treffen en dat er wereldwijd geen gelijkwaardige technologie bestaat.

Tegenspraak vanuit het Westen en Oekraïne

Terwijl Rusland de Oreshnik presenteert als een gamechanger, worden die claims sterk betwijfeld door Westerse en Oekraïense inlichtingendiensten. De Verenigde Staten verklaarden dat de raket geen fundamenteel nieuwe technologie introduceert. Pentagon-woordvoerder Sabrina Singh bevestigde dat het wapen een aanpassing is van de bestaande RS-26 Rubezh-raket, een intercontinentale ballistische raket (ICBM), maar dan aangepast voor kortere afstanden.

De Oekraïense militaire inlichtingendienst (GUR) sloot zich hierbij aan en stelde dat de “Oreshnik” vermoedelijk in werkelijkheid de “Kedr”-raket is, een project dat sinds 2018 in ontwikkeling is als een gemoderniseerde versie van de Yars-raket. Volgens GUR-hoofd Kyrylo Boedanov is “Oreshnik” hoogstwaarschijnlijk slechts een codenaam voor het onderzoeksprogramma achter de Kedr. Hoewel deze beweringen niet onafhankelijk kunnen worden bevestigd, suggereren ze dat Rusland mogelijk meer propaganda dan technologische vooruitgang levert.

Waarom Rusland deze raket promoot

Analisten geloven dat Rusland de Oreshnik-lancering gebruikt als een propagandamiddel om angst en onzekerheid te verspreiden, zowel in Oekraïne als in het Westen. Door het wapen als onoverwinnelijk en uniek te presenteren, probeert het Kremlin mogelijk de militaire steun aan Oekraïne te ontmoedigen en de internationale solidariteit te verzwakken.

Daarnaast kondigden Russische bronnen aan dat het luchtruim op 23 en 24 november gedeeltelijk wordt gesloten voor een nieuwe rakettest. Dit kan bedoeld zijn om de aandacht vast te houden en de indruk te wekken dat Rusland grote stappen zet in zijn militaire capaciteiten.

Samenwerking met Noord-Korea vergroot internationale spanningen

Terwijl Rusland zijn raketten promoot, groeit de internationale bezorgdheid over de nauwere samenwerking tussen Moskou en Pyongyang. Uit een recent rapport van een Brits onderzoekscentrum blijkt dat Rusland sinds maart 2024 meer dan een miljoen vaten olie heeft geleverd aan Noord-Korea. Dit zou een ruil zijn voor wapens en soldaten die Noord-Korea aan Rusland heeft geleverd voor de oorlog in Oekraïne. Deze leveringen zijn een duidelijke schending van VN-sancties tegen Noord-Korea.

De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Shin Won-sik bevestigde dat Rusland mogelijk ook luchtverdedigingssystemen en raketten aan Noord-Korea heeft geleverd. Hoewel het niet duidelijk is welk type wapens is overgedragen, vermoeden analisten dat het gaat om kortereafstands- of kanon-gebaseerde systemen. Geavanceerde systemen zoals de S-400 worden onwaarschijnlijk geacht, gezien Rusland moeite heeft om deze zelfs voor eigen gebruik te produceren.

Een signaal van kracht of zwakte?

Hoewel Rusland zich inspant om zijn militaire macht te projecteren, wijzen Westerse analisten erop dat de acties ook signalen van interne zwakte bevatten. De afhankelijkheid van bondgenoten zoals Noord-Korea en de focus op propaganda wijzen erop dat Moskou mogelijk worstelt om zijn militaire middelen op peil te houden.

Ondertussen blijven de Verenigde Staten en Oekraïne zich voorbereiden op verdere Russische provocaties, terwijl de diplomatieke druk op Rusland toeneemt. De onthullingen over de samenwerking met Noord-Korea kunnen leiden tot nieuwe sancties en een verdere isolatie van Rusland op het wereldtoneel.

Bron: Institute of War