Politieke crisis in Brussel: PS verlaat onderhandelingen na conflict met N-VA
3 december 2024
In Brussel zijn de regeringsonderhandelingen tot een abrupt einde gekomen nadat de PS heeft besloten zich terug te trekken. De partij uitte ernstige bezwaren tegen de inhoud van de nota van Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) en de rol van N-VA in de gesprekken.
Verstoorde onderhandelingen
De PS kondigde maandagmiddag aan dat de voorwaarden niet langer vervuld zijn om deel te nemen aan de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Martin Casier, fractieleider van de PS in het parlement van de Franse Gemeenschap, verklaarde: “Daarom verlaten wij de onderhandelingstafel.” De partij stoort zich aan plannen voor de fusie van Brusselse gemeenten, politiezones en OCMW’s, zoals voorgesteld in de nota van Van den Brandt.
Onvrede over N-VA
De aanwezigheid van N-VA in de onderhandelingen heeft geleid tot spanningen. Uitspraken van Theo Francken (N-VA) veroorzaakten extra wrevel bij de PS. Francken had in het programma De Afspraak gezegd: “Veel Brusselse kiezers zitten mentaal nog in hun thuisland of doen al te vaak wat de imam zegt.” Ahmed Laaouej, leider van de PS in Brussel, reageerde hier fel op en bekritiseerde de samenwerking met N-VA.
Alternatieve coalitie gezocht
Ondanks het ontkennen van een veto tegen N-VA, stuurt de PS aan op een coalitie zonder deze partij. Casier suggereerde om N-VA te vervangen door cd&v. Hoewel cd&v eerder had aangegeven niet deel te willen nemen aan de regering zonder ministerpost, ziet de PS mogelijkheden om hen toch te betrekken.
Reactie van Groen
Elke Van den Brandt (Groen) gaf eerder aan dat de huidige coalitie de enige werkbare optie is aan Nederlandstalige kant. “Na vijf maanden trekken en sleuren is dit de enige mogelijke werkbare coalitie. Iedereen moet over zijn eigen schaduw stappen,” stelde ze.
Politieke spanningen lopen op
De situatie leidde tot verdere spanningen binnen de Brusselse politiek. Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, uitte zijn ongenoegen over de samenwerking met N-VA. Hij wees op de tegenstelling dat Groen in Gent protesteert tegen N-VA in de meerderheid, maar in Brussel de partij betrekt bij onderhandelingen.