River Terminal Roeselare: 3.400 vrachtwagens van de weg gehaald

26 november 2024

Veelbelovende resultaten na een jaar werking

West-Vlaanderen / Roeselare – De River Terminal in Roeselare heeft in een jaar tijd indrukwekkende resultaten geboekt: ongeveer 59.000 ton aan goederen werd via schepen vervoerd en zo’n 9.000 ton werd aan land gelost. Dit betekent dat er in totaal 3.400 vrachtwagens van de weg zijn gehaald, een belangrijke stap in het verminderen van de verkeersdruk en CO2-uitstoot. Dit werd bekendgemaakt door gedeputeerde Jean de Bethune naar aanleiding van vragen van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Van moeizame opstart naar groeiend succes

De eerste zes maanden, sinds september 2023, verliepen moeizaam met een transportfrequentie van één tot twee vrachten per maand. Hierbij ging het vooral om stukgoederen, zand, keien, grond en silogoederen. Inmiddels maken al zeven bedrijven gebruik van de terminal, een verviervoudiging ten opzichte van de opstartfase. Volgens Kurt Himpe is de groei veelbelovend: “Het verwerkingsvolume is sterk gestegen, wat aantoont dat steeds meer bedrijven het potentieel van deze terminal benutten.”

Strategische investering met groot potentieel

De River Terminal is een ambitieus project met een kostprijs van meer dan zes miljoen euro, gefinancierd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg. De infrastructuur, met een kaaimuur van 230 meter en 18.000 vierkante meter opslagruimte, biedt bedrijven zonder directe kanaaltoegang een alternatief voor vrachtvervoer over de weg. Het project wordt gezien als een essentiële schakel in de verdere ontwikkeling van de kanaalzone.

Gedeputeerde Jean de Bethune benadrukte dat er plannen zijn om de terminal in de toekomst verder uit te breiden, waarmee de transportcapaciteit nog verder vergroot kan worden.

Werken aan sluis in Ooigem beïnvloedden transportcijfers

Hoewel de River Terminal een positief effect heeft, was er in 2023 een daling van het totale goederenvervoer op het kanaal Roeselare-Leie. Waar normaal jaarlijks gemiddeld 4 miljoen ton wordt vervoerd, daalde dit door werkzaamheden aan de sluis in Ooigem naar 3,6 miljoen ton. Provincieraadslid Himpe kijkt echter vooruit: “Met de geplande investeringen en het recent ondertekende charter wordt gemikt op een verdubbeling tot zes à zeven miljoen ton per jaar.”