Grote cyberoperatie leidt tot arrestatie van 1.006 verdachten die 182 miljoen euro buit maakten

26 november 2024

Internationale samenwerking ontmantelt cybercriminele netwerken

In een grootschalige operatie hebben autoriteiten uit 19 Afrikaanse landen 1.006 personen gearresteerd en 134.089 kwaadaardige infrastructuren en netwerken ontmanteld. Deze actie, genaamd Operatie Serengeti, vond plaats tussen 2 september en 31 oktober 2024 en was een gezamenlijke inspanning van INTERPOL en AFRIPOL.

Focus op prominente cyberdreigingen

Operatie Serengeti richtte zich op criminelen betrokken bij ransomware, business email compromise (BEC), digitale afpersing en online oplichting. Deze vormen van cybercriminaliteit werden geïdentificeerd als belangrijke bedreigingen in het Africa Cyber Threat Assessment Report 2024.

Significante financiële impact

Tijdens de operatie werden meer dan 35.000 slachtoffers geïdentificeerd, met wereldwijde financiële verliezen die opliepen tot bijna 182 miljoen euro. Informatie van deelnemende landen leidde tot de productie van 65 Cyber Analytical Reports, die zorgden voor gerichte en op inlichtingen gebaseerde acties.

Cruciale rol van private partners

Private partners, waaronder internetserviceproviders, speelden een essentiële rol door het delen van inlichtingen, het ondersteunen van analyses en het verstoren van criminele activiteiten. Zij boden zowel ter plaatse als op afstand ondersteuning om kwetsbaarheden te verhelpen en kritieke infrastructuren te beveiligen voor de deelnemende landen.

Nationale casestudy’s

  • Kenia: Autoriteiten ontdekten een geval van online creditcardfraude met verliezen ter waarde van 8 miljoen euro. De gestolen fondsen werden via het SWIFT-systeem overgemaakt naar bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten, Nigeria en China, en vervolgens naar digitale financiële instellingen in diverse jurisdicties. Tot nu toe zijn bijna twintig arrestaties verricht.
  • Senegal: Acht personen, waaronder vijf Chinese staatsburgers, werden gearresteerd voor een online Ponzi-schema ter waarde van 5,7 miljoen euro, waarbij 1.811 slachtoffers betrokken waren. Bij een huiszoeking werden meer dan 900 simkaarten, 10.500 euro in contanten, telefoons, laptops en kopieën van identiteitskaarten van slachtoffers gevonden.
  • Nigeria: Een man werd gearresteerd op verdenking van het runnen van online investeringsfraudes. Hij zou meer dan 280.000 euro hebben verdiend door slachtoffers via berichtenplatforms valse beloften over cryptowinsten te doen.
  • Kameroen: Autoriteiten arresteerden een groep die slachtoffers uit zeven verschillende landen rekruteerde voor een piramidespel. Na betaling van een ‘lidmaatschapsbijdrage’ werden slachtoffers beloofd dat ze werk of training zouden krijgen, maar eenmaal in Kameroen werden ze vastgehouden en gedwongen anderen te werven om hun vrijheid te herwinnen. De groep had al minstens 140.000 euro aan bijdragen ontvangen.
  • Angola: Onderzoekers ontmantelden een internationale criminele groep die een virtueel casino in Luanda exploiteerde. De groep, die zich voornamelijk richtte op Braziliaanse en Nigeriaanse gokkers, fraudeerde honderden mensen via hun online platform. Ongeveer 150 arrestaties werden verricht, en de autoriteiten namen 200 computers en meer dan 100 mobiele telefoons in beslag.

Internationale samenwerking en financiering

Operatie Serengeti werd uitgevoerd met financiering van het Britse Foreign, Commonwealth and Development Office, het Duitse Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Raad van Europa.

Deelnemende landen

Algerije, Angola, Benin, Kameroen, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Gabon, Ghana, Kenia, Mauritius, Mozambique, Nigeria, Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika, Tanzania, Tunesië, Zambia en Zimbabwe.

Operationele partners

Cybercrime Atlas, Fortinet, Group-IB, Kaspersky, Team Cymru, Trend Micro en Uppsala Security.