Sensationeel decor en magische realiteit: Mia Nollet’s adembenemende bijdrage aan ‘Vaderland, Moedertaal’

Decor voor de voorstelling ‘Vaderland, Moedertaal’

Voor de theatervoorstelling ‘Vaderland, Moedertaal’, die op 7 verschillende locaties uitgevoerd wordt, kreeg Mia Nollet de opdracht om voor de laatste scène het decor te creëren. Het werd een magisch-realistische voorstelling van de hemel, uitgevoerd in sobere kleuren en vormen. De voorstelling is een parodie en in het decor zijn verschillende humoristische knipogen verwerkt, die de aandachtige kijker niet zullen ontgaan.

Ze kreeg de opdracht via regisseur Kathelijn Vervarcke. De twee ontmoetten elkaar in mei van dit jaar voor het eerst bij een boekvoorstelling van Kathelijn, met bijhorende theaterwandeling. Hun gemeenschappelijke passie voor kunst, erfgoed, taal en kunsteducatief werk leidde tot mooie gesprekken en resulteerde alvast in deze eerste samenwerking, waarbij Nollet in alle vertrouwen carte blanche kreeg.

Een creatieve pionier in textielkunst: Mia Nollet’s veelzijdige carrière

Mia Nollet is een bekende naam in de wereld van grafische textielkunst. Haar unieke benadering combineert traditionele technieken met moderne inzichten, wat haar werk zowel esthetisch als conceptueel boeiend maakt. Met een sterke achtergrond in grafisch ontwerp en kunst, creëert Nollet innovatieve en visueel aantrekkelijke werken.

Een unieke artistieke visie

Mia Nollet staat bekend om haar vermogen om textiel op vernieuwende manieren te gebruiken. Haar werk varieert van individuele kunstwerken tot grootschalige installaties, met een sterke focus op de interactie tussen kunst en omgeving. Nollet heeft een divers portfolio, waaronder het project ‘Zeeenzucht’, een textielkunstwerk dat in 2016 werd gecreëerd voor cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. Dit werk, bestaande uit 431 delen, was er meer dan drie jaar lang te zien in de grote zaal van het centrum en illustreert haar innovatieve aanpak.

Grote kunstprojecten en thema’s

Naast ‘Zeeenzucht’ heeft Nollet verschillende sociaal-artistieke projecten uitgevoerd voor de Stad Oostende. Deze projecten combineren kunst en educatie en zijn gericht op het stimuleren van creativiteit en participatie onder diverse doelgroepen. Vaak nodigt Nollet toeschouwers uit om actief deel te nemen aan het creatieproces, wat haar werk toegankelijk en interactief maakt.

Internationale samenwerkingen

In 2011 maakte ze in Kopenhagen op uitnodiging van een Pools instituut samen met deelnemers uit verschillende wereldsteden vlaggen van hoop die geschonken werden aan de inwoners van Fukushima na de kernramp.

Kinder- en buurtprojecten

Enkele jaren later maakte ze theaterkostuums voor een kindervoorstelling waarbij dieren met verschillende karakters de hoofdrol hadden en de kostuums hun eigen karakter weerspiegelden.

‘Feestmantels’ in Brugge

In 2020 ontwierp ze ‘Feestmantels’ voor de praalwagens van het project ‘Uitwijken’ in Brugge, dat toen 10 jaar bestond. Hierbij mocht ze een sterke groep vrijwilligers begeleiden bij de realisatie ervan, met als apotheose een groots opgezet buurtfeest.