Unieke opwaardering van historische site rondom O.L.V.-ter-Duinenkerk

Oostende krijgt groen licht voor grootschalige herinrichting

21 juni 2024 – Stad Oostende heeft de goedkeuring binnen voor de ambitieuze herinrichting van het gebied rondom de O.L.V.-ter-Duinenkerk aan de Dorpsstraat. Deze ontwikkeling heeft als doel het polderlandschap en de omliggende duinen te revitaliseren.

Erfgoed van onschatbare waarde

De site rondom het Duinenkerkje heeft een diepe historische betekenis voor Oostende. De beroemde schilder James Ensor, die hier begraven ligt, speelde een cruciale rol in het beschermen van het gebied tegen urbanisatie. Zijn inzet, samen met andere kunstenaars, heeft ervoor gezorgd dat dit stukje natuur behouden is gebleven.

Geschiedenis van strijd en behoud

Het is opmerkelijk dat Mariakerke nog steeds een ongerepte duinenstrook heeft, grenzend aan een polderlandschap. In 1979 en 1981 werden deze gebieden beschermd tegen de oprukkende verstedelijking, een strijd die teruggaat tot 1894. Ensor was een van de voorvechters voor het behoud van de Duinenkerk, wat blijkt uit zijn brief van 30 augustus 1894 aan August Vermeylen.

Focus op natuur en recreatie

De stad Oostende wil tijdens het Ensorjaar de Duinenstraat, het polderlandschap en de duinen moderniseren en tegelijkertijd het culturele erfgoed benadrukken. Dit omvat natuurontwikkeling met waterretentie, verbetering van fiets- en wandelpaden, en integratie van kunstwerken. De heraanleg van de Duinenstraat in uitgewassen beton zal aansluiten bij de fiets- en wandelpaden van het Groen Lint en omvat een uitkijkplatform met zitbank.

Onderdeel van een groter netwerk

De Duinenstraat is een belangrijke schakel in het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) en wordt dagelijks door meer dan 1.000 fietsers gebruikt. Toerisme Vlaanderen ondersteunt dit project met een subsidie van 880.000 euro, wat het belang van de recreatieve en sportieve functie van deze route onderstreept.

Integratie van kunst en natuur

In de duinen zullen alle bestaande verhardingen worden verwijderd om de natuurlijke ontwikkeling te bevorderen. Nabij de kerk wordt het kunstwerk ‘Ik, James Ensor’ van Daniel Spoerri geïntegreerd. Deze werken zullen de site niet alleen herstellen maar ook uitbreiden, zodat bezoekers de natuurlijke schoonheid van de polders en duinen kunnen ervaren.

Financiering en planning

De totale kosten van de herinrichting worden geraamd op ongeveer 1.750.000 euro, inclusief btw. Naast de subsidie van Toerisme Vlaanderen, draagt de Blue Deal 77.625 euro bij. De aanbestedingsprocedure is momenteel in volle gang en de werken zullen zo snel mogelijk starten.

Bron van het plan: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/56732