Verkiezingsbeloften gebroken: Landbouwgrond ruil in Brugge slaat in als een bom

24 Juni 2024

Politieke beloften vervlogen

Vandaag, 24 juni, staat Brugge in het teken van een heikel besluit dat zijn weerklank zal vinden bij zowel burgers als boeren. In de gemeenteraad van Brugge wordt een ruil van landbouwgrond tussen het OCMW Brugge en Natuurpunt besproken. Dit besluit, dat aanvankelijk als een gelijkwaardige uitwisseling werd voorgesteld, onthult verontrustende details die vraagtekens zetten bij de beloften van de lokale politici.

De ruil van landbouwgrond

De ruil betreft percelen landbouwgrond in Sint-Margriete, eigendom van het OCMW Brugge, die momenteel verpacht zijn aan een landbouwer. Natuurpunt biedt in ruil percelen aan die zij in dezelfde regio bezitten. Hoewel de waarden van de percelen vrijwel gelijk zijn, blijkt er meer aan de hand te zijn.

Natuurpunt’s verborgen agenda

Natuurpunt heeft al een verkoopbelofte aan een derde partij voor de percelen die zij aanbieden. Dit roept ernstige vragen op over hun motieven en de rol van Natuurpunt, die beweert zonder winstoogmerk te opereren. De betrokken landbouwer verliest door deze ruil zijn verpachte grond, wat zijn levensonderhoud in gevaar brengt. Dit druist in tegen de beloften die politieke partijen tijdens de verkiezingen hebben gedaan om landbouwgrond te beschermen en boeren te steunen.

Financiële strategie van OCMW Brugge

OCMW Brugge kan door deze ruil publieke grond verkopen en beweert dat dit bijdraagt aan hun doelstellingen. Echter, de opbrengst van deze grondverkoop lijkt slechts een tijdelijke oplossing te bieden en verarmt uiteindelijk het kapitaal van de gemeenschap. Het is onduidelijk waar de opbrengst precies aan besteed zal worden, wat wantrouwen zaait onder de burgers.

Politieke hypocrisie

Voor de verkiezingen stonden politieke partijen zoals CD&V, Vooruit, Open Vld, Vlaams Belang en N-VA eensgezind in hun steun voor de landbouw. Na de verkiezingen blijken deze beloften echter hol en betekenisloos. Dezelfde politici die destijds met ferme uitspraken stemmen ronselden, zwijgen nu in alle toonaarden.

De situatie wordt verder gecompliceerd door Europese begrotingsnormen die lokale besturen dwingen hun begrotingen op orde te brengen door korte termijn winstmaximalisatie, ten koste van lange termijn investeringen. Dit betekent dat publieke gronden worden geprivatiseerd, wat de gemeenschap verarmt.

Een oproep tot actie

Het is tijd dat politieke partijen hun verantwoordelijkheid nemen en hun eed aan de grondwet en het algemeen belang nakomen. Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven en publieke landbouwgrond moet publiek blijven. Natuurpunt kan haar opdracht als vzw perfect uitvoeren zonder grondeigenaar te zijn. Boeren verdienen de steun van de gemeenschap door een duurzame pacht op publieke landbouwgrond.

Steun van GrondRecht

Kurt Lycke, partijvoorzitter van L99, en Guy Brunet, partijondervoorzitter van L99, hebben samen met GrondRecht hun steun uitgesproken tegen deze ruil. Stijn Timmermans van GrondRecht benadrukt de noodzaak om deze ruil niet te laten doorgaan en in plaats daarvan te debatteren over de toekomst van publieke gronden en hoe deze ingezet kunnen worden voor duurzame investeringen voor zowel burgers als boeren. Meer informatie is te vinden op www.grondrecht2024.be. De ruil van landbouwgrond tussen het OCMW Brugge en Natuurpunt is een voorbeeld van politieke hypocrisie en verraad. De belangen van boer en burger worden opzijgeschoven voor financiële winst en commerciële belangen. Alle betrokken partijen worden opgeroepen om deze ruil niet te stemmen en het debat aan te gaan over de toekomst van onze publieke gronden en duurzame investeringen.

www.L99.be

www.L99-Brugge.be

 www.grondrecht2024.be