Visie op hulpverlening: Dominique Bastin pleit voor fusionering

27 december 2024

Dominique Bastin van de burgerbeweging SOS Oostende, pleit voor een fusionering van de hulpverleningszone 1 en de fusieziekenhuizen. Hij stelt dat naburige gemeenten zonder ziekenhuizen mee moeten financieren en bijdragen voor hun inwoners.Hierdoor ontstaat er volgens Dominique Bastin een efficiënter en toegankelijker en meer solidair zorgsysteem voor alle inwoners.

Intercommunales als voorbeeld

Dominique Bastin verklaart: “Gemeenten en steden werken al samen via diverse intercommunales, voor afvalbeheer, crematorium, waterzuivering enz. Ook Perspectief, waar ik gewerkt heb, ondersteunt diverse projecten, waaronder bijvoorbeeld digipunten die zowel voor ouderen en jongeren bereikbaar zijn om te helpen bij computer of internetproblemen, zowel hardware en software, ook vragen ivm banksoftware, itsme, enz.”

Dominique Bastin voegt toe: “Middelkerke, waar ik van 2006 tot 2016 gewerkt heb als stafmedewerker financiën en beleidsondersteuning, zat minstens in 17 Intercommunales. Ook heel wat gemeenten werken samen in gefusioneerde politiezones. De hulpverleningszones ivm brandweer, ambulances en MUG zijn daar een recent voorbeeld van, met professionele korpsen en vrijwilligerskorpsen.”

Financiering en complementariteit

Hij legt uit: “Zelf heb ik destijds het dossier voorbereid voor Middelkerke, om de sleutels te bepalen ivm verdeling kosten voor de deelnemende gemeenten. Het is dan ook logisch dat complementaire activiteiten zoals ziekenhuizen en in het bijzonder de gefuseerde ziekenhuizen in Oostende, dienstverlening verschaffen aan inwoners van naburige gemeenten, die niet over ziekenhuizen beschikken. Hulpverleningszones en ziekenhuizen zijn complementair, werken in hetzelfde veld… daarom zou een overkoepelende Intercommunale onder vzw statuut mogelijk zijn, met deels financiering door deelnemende gemeenten en steden, via goedgekeurde sleutels.”

Uitbreiding naar andere domeinen

Bastin suggereert verder: “In hetzelfde verhaal zouden de politiezones in Brussel moeten fuseren en onder 1 commando werken, zoals in New York. Dit zijn ze verplicht aan Brussel, hoofstad en centrum voor EU, Navo en andere Europese instellingen. Ook dierenasielen zouden op dergelijke manieren deels gefinancierd dienen te worden, voorlopig zijn dan vrijwillige bijdragen van naburige gemeenten. Zelfs de financiering van de MUG-helikopter zou hierin passen.”

Hij concludeert: “We leven in een nieuwe uitdagende fase voor gemeenten en steden, op velerlei gebieden. Samenwerkingen zijn dan aangewezen, ook nu de provincies taken afstoten en bezig zijn met een uitdoofscenario. Sterker staan in hun dossiers tegenover Vlaamse regering en federaal niveau kan misschien enkel op een dergelijk georganiseerde onderbouwde structuur.”

Dominique Bastin pleit voor een fusionering van de hulpverleningszone 1 en de fusieziekenhuizen. Hij baseert zijn visie op zijn inzicht als lid van de burgerbeweging SOS Oostende en zijn vroegere beroepservaring. Dominque Bastin denkt dat een gefusioneerde hulpverleningszone zal leiden tot een betere hulpverlening in noodsituaties en een efficiëntere aanpak.